Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Novi festival zabavne glazbe u studenom

16.08.2010. 22:00
Novi festival zabavne glazbe u studenom


“Festival zabavne glazbe Zadar 2010.” bi se trebao održati 12. i 13. studenog u dvorani na Višnjiku, a uz natjecateljski dio, sadrži i onaj koncertni u sklopu kojeg bi trebali nastupiti Milo Hrnić i Mišo Kovač
Nakon dugogodišnje stanke, ukoliko je suditi prema najavama inicijatora Damira Bucića, Zadar bi trebao ponovno dobiti svoj festival zabavne glazbe. “Festival zabavne glazbe Zadar 2010.” trebao bi se održati 12. i 13. studenog u dvorani na Višnjiku, a uz natjecateljski dio, sadržavao bi i onaj koncertni u sklopu kojeg bi nastupili Milo Hrnić (prva večer) te Mišo Kovač (druga večer). I dok je nastup Mile Hrnića u potpunosti potvrđen, s Kovačem su pregovori pri kraju.
Dvije festivalske večeri
– Odlučili smo na Višnjiku napraviti dvije večeri i potkrijepiti ih, osim s festivalskim dijelom, i s koncertom Mile Hrnića koji bi nastupio prve večeri festivala. Milo Hrnić je pjevao u razdoblju kada i naš pokojni Tomislav Ivčić i međusobno su pjevali pjesme jedan od drugoga. Drugu večer, također, bi obilježili koncertom Miše Kovača. S njegovom suprugom pregovori su u tijeku i vjerujem da će biti uskoro privedeni kraju. Festival želimo napraviti u dalmatinskom štihu, da to bude na jednom glazbenom nivou namijenjenom zadarskim ljudima koji žive na prostoru ove županije i kojima će ti dalmatinski izvođači odgovarati tradicionalno i po pitanju mentaliteta, pojašnjava Bucić te dodaje kako je prvobitna ideja bila da na festivalu koncerte održe Mišo Kovač i Oliver, međutim, kako Oliver u to vrijeme planira održati koncert na Višnjiku, to je bilo nemoguće ostvariti. Bucić je inače s glazbenom scenom povezan kao dugogodišnji koncertni organizator u Zagrebu, gdje je, kaže, radio dugi niz godina.
– Od ’97 godine u glazbenim krugovima sam uglavnom funkcionirao u Zagrebu gdje sam radio s estradnim menadžerima iz unutrašnjosti. Područje djelatnosti mi je organizacija koncerata i do sada sam radio gotovo sa svim hrvatskim izvođačima, pojašnjava.
Inicijativa za ponovnim pokretanja festivala u Zadru potekla je od njega:
Povratak festivala hitova
– Nazovite me hazarderom, međutim, kompletna inicijativa je išla s moje strane. Gledajući Splitski festival, šibensku “Šansonu” te puno toga što se održava u Zagrebu, mi nakon lijepih godina Zadarfesta opet dolazimo u jednu situaciju da ako netko od zadarskih glazbenika želi napraviti nešto, mora krenuti put pod noge prema Zagrebu. Apsolutno nikakve glazbene inicijative ovdje u Zadru nema. Zadarfestom smo dobili Tomislava Bralića, klapu Intrade, Zorana Jelenkovića te druge zadarske izvođače koji su izašli na hrvatsku glazbenu scenu. No, nakon toga uslijedilo je potpuno zatišje. Natali Dizdar i Ivana Radovniković odlaze u Zagreb da bi tamo napravile svoju karijeru. Pravilo br. 1. jest da ako žele nešto napraviti, ljudi jednostavno moraju otići iz Zadra, bilo u Split ili Zagreb, zaključuje Bucić.
Za termin održavanja festivala odabrano je datum blizak onome kad se održavao Zadarfest kako ne bi bilo preklapanja s ostalim festivalima i drugim glazbenim manifestacijama. U realizaciju festivala krenuo je s Milom Kršlovićem i Tatjanom Zorić i sve su, kaže, više, manje dogovorili unutar 48 sati.
– Prvobitna ideja je bila napraviti to u Arsenalu koji je prekrasna mala arena, međutim, ukoliko ćemo krenuti s takvim nivoom, na njemu ćemo i ostati. Odlučili smo zato napraviti festival u najvećem prostoru koji Zadar ima, a to je dvorana na Višnjiku. Što se tiče programa festivala, osobno smo pozvali sve dalmatinske izvođače, počevši od Vinka Coce, Mladena Grdovića, Tedija Spalata, Harija Rončevića, Gorana Karana i drugih. Međutim, tko će točno sve nastupiti na festivalu znat će se nakon 15. rujna kada završava rok za predaju skladbi, zaključuje Bucić.
 


Pedeset natjecatelja u dvije večeri festivala


U sklopu dvije večeri nastupit će 50 natjecatelja. Bit će dodijeljene tri nagrade stručnog žirija, tri nagrade publike, nagrada najboljeg debitanta te nagrada za scenski nastup. Na završnoj večeri bit će proglašenje i sveukupnog pobjednika kojem će biti uručen Grand prix festivala.
Zainteresirani glazbenici svoje skladbe mogu poslati do 15. rujna na adresu Agency Amor, Seline 33, 23244 Starigrad, s naznakom “Festival zabavne glazbe Zadar 2010.




 


Festval kakav je nekad bio


Na upit koliko je zahvalno pokretati jednu manifestaciju koja je svoj vrhunac imala osamdesetih godina i koja je sada na više, manje marginama, većinom zbog medija pa tako i publike, koji posljednjih godina traže neke druge sadržaje, Bucić odgovara:
– Činjenica je da su festivali bili glazbeno najjači tijekom osamdesetih godina, no pretpostavljam da bi oni to bili i danas da su pjesme ostale na nivou kvalitete koja je tada vladala. I danas ako slušamo dalmatinsku pjesmu onda slušamo pjesme osamdesetih godina, izuzevši možda desetak novih pjesama iz posljednjih petnaestak godina.
Što se tiče skandala, dosta naših medija potiče upravo to, no neću ići tim smjerom. Ići ću s predstavljanjem izvođača kako nam tko potvrdi u natjecateljskom djelu te s ekskluzivnim intervjuima, poput onog s Milom Hrnićem kojem negdje krajem desetog mjeseca izlazi novi album. Želim ljudima predstaviti festival onakav kakav je bio, bez predstavljanja samih skladbi prije festivala. Dakle, bit će poznata imena izvođača, dok će se sve ostalo doznati tek kad krene festival, upravo da bi se dobila ta nekadašnja draž samog festivala kada se nije sve znalo do zadnjeg trena. Vjerujem da će dovoljna doza ekskluzivnih vijesti s kojima ćemo ići svakog tjedna zainteresirati i medije, ne mora to nužno biti neki skandal, zaključio je Bucić, dodajući pritom kako će s informacijama i ekskluzivnim vijestima prvenstveno biti okrenut lokalnim medijima te tek nakon njih nacionalnim.