Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Turisti odlaze zbog neuređene plaže

16.08.2010. 22:00
Turisti odlaze zbog neuređene plaže


U Sabunikama se ostvari oko 82 tisuće turističkih noćenja od čega se općinskoj Turističkoj zajednici na račun boravišne pristojbe uplati jedna trećina ukupnih primanja. Taj bi iznos bio i veći kad bi bila uređena plaža. I sami ste svjedoci kako nam zbog njezinog trenutačnog stanja gosti jednostavno odlaze, kazala je Jović
U borovoj šumi u neposrednoj blizini mora održana je Godišnja izvještajna skupština Udruge vlasnika nekretnina Turističkog naselja Sabunike, koja je osnovana 1996. godine i koja okuplja više od 300-tinjak članova.
Skupštini se odazvalo dvjestotinjak vlasnika kuća za odmor, vikendica te apartmana. Predsjedavali su joj predsjednik Stipe Jurišić i dopredsjednik Mirko Kobaš, a u njezinu radu aktivno su sudjelovali načelnik Općine Privlaka Ive Surić te direktor privlačkog Komunalnog poduzeća “Artić” Boris Glavan.
Ulaganje u infrastrukturu
Predsjednik udruge Jurišić detaljno je izvijestio o svemu što se na Sabunikama uradilo proteklih godinu dana.
– Prema podacima kojima raspolažemo, a to može potvrditi i načelnik Ive Surić, u izgradnju i modernizaciju infrastrukture Sabunika u proteklih godinu dana investirano je približno milijun kuna iz općinske blagajne, čime smo više nego zadovoljni. Pored ostalog započeli su toliko željeni poslovi na sanaciji potpornog zida i nastalog klizišta na oko 360 metara glavne plaže. Obnovljeni su i modernizirani javni zahodi, u više navrata čistili smo kanalizaciju, postavljala se javna rasvjeta, čistili smo plažu. Uz sudjelovanje komunalnog poduzeća “Artić” obnovili smo jedan dio mula, kosila se trava, osposobljena su igrališta, postavljene su klupe, a prvi put uz sudjelovanje Turističke zajednice općine Privlaka i direktorice Ive Zorić, po naselju se sadilo cvijeće, nabrojao je Jurišić dodajući, međutim, da nisu baš u potpunosti zadovoljni poslovima oko uređenja i sanacije plaže.
Budući da su skupštinari prihvatili ponuđeno izvješće, o financijskim učincima je govorila blagajnica Ružica Jović. Ona je rekla da je Udruga prikupila ukupno 27.000 kuna od čega se 21.000 uložila u radove u naselju.
– Ne smije se smetnuti s uma da se godišnje u Sabunikama ostvari oko 82.000 turističkih noćenja od čega se općinskoj Turističkoj zajednici u Privlaci na račun boravišne pristojbe uplati jedna trećina ukupnih primanja. Taj bi iznos bio i veći kad bi nam bila uređena plaža. I sami ste svjedoci kako nam zbog njezinog trenutačnog stanja gosti jednostavno odlaze, što nije dobro ni za nas, a ni za našu općinu, kao ni hrvatski turizam u cjelini, kazala je Ružica Jović.
Komunalna pitanja
Okupljeni vlasnici kuća za odmor i vikendica iskoristili su nazočnost općinskih čelnika Surića i Glavana te su im tijekom dva sata, koliko je inače trajao ovaj skup, postavili više desetaka pitanja, koja su se ponajprije odnosila na komunalnu problematiku. Njih je zanimalo kada će se konačno završiti poslovi na plaži, kada će se poboljšati javna rasvjeta, što je s izgradnjom kanalizacijskog sustava Privlaka-Nin, kada će u ovaj dio ninskog bazena poteći pitka voda sa Zrmanje, kada će se okončati gradnja obilaznice prema otoku Viru, postoje li šanse da Sabunike dobiju svoj MO, planira li se po naselju postaviti dodatne prometne znakove…
Odgovarajući na ova i druga pitanja općinski načelnik Ive Surić je rekao kako će se plaža i svi sadržaji vezani oko nje obnoviti najdalje do konca ove godine.
– To nam je zajednički cilj i tu neće biti odstupanja. S obnovom i instaliranjem nove javne rasvjete krenut ćemo po okončanju turističke sezone. Kad je u pitanju kanalizacija poznato vam je da smo se zajedno s gradom Ninom uključili u projekt “Čisti Jadran”. Očekujemo da već uskoro poteče voda sa Zrmanje. Cijevi su položene, a sve će biti u funkciji okončanjem izgradnje ceste prema otoku Viru. Sve to diktirat će u ovim danima štednje i recesije stanje općinske blagajne, zaključio je načelnik Surić.