Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mesićev suradnik i uspješni hrvač posjetio zadarske Albance

16.08.2016. 22:00
Mesićev suradnik i uspješni hrvač posjetio zadarske Albance


U ovo predizborno vrijeme, Zadarsku je županiju posjetio i kandidat na listi albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, Idris Sulejmani. Kako je riječ o županiji u kojoj živi oko tisuću Albanaca što čini oko pet posto ukupne populacije ove manjine u Hrvatskoj, Sulejmaniju su njegovi ovdašnji sunarodnjaci značajna izborna baza. No, on je kandidat i ostalih navedenih manjina, tako da je njegova kampanja fokusirana na sve njih, a kako je riječ o 60-godišnjem Albancu rođenom u Istri (Poreč), koji se školovao do kraja srednje škole u našoj zemlji, njegov politički senzibilitet za manjinsku tematiku u Hrvatskoj uveliike nadilazi okvire albanske manjine.
Inače, Sulejmani je podrijetlom Albanac iz Makedonije, odakle potječe i veliki broj zadarskih Albanaca koji ovdje već desetljećima žive i rade.
– Moj otac 1948. iz Tetova prvo dolazi u Zagreb da bi se preko Rijeke, gdje živi kratko, stalno nastanio u Poreču 1949. godine. U mladosti sam bio uzoran sportaš. Hrvanje treniram 17 godina u klubu koji je osnovao moj otac kao tadašnji prvak države u hrvanju slobodnim stilom – kazuje nam par detalja o sebi ovaj manjinski kandidat na listi u XII. izbornoj jedinici koji je oduševljen ljepotama Zadra.
Sulejmani je, osim u organiziranju brojnih asocijacija albanske manjine u Hrvatskoj i u borbi za ljudska prava svojih sunarodnjaka na Kosovu, aktivno sudjelovao i u izbornim kampanjama Stjepana Mesića, i to 2000. i 2005. godine, kada Mesić pobjeđuje i postaje predsjednikom Republike Hrvatske u dva mandata.
Sulejmani živi i radi u Poreču gdje ima obitelj s petero djece, a osim materinjeg albanskog (i naravno hrvatskog), služi se slovenskim, makedonskim, talijanskim, njemačkim i engleskim jezikom.