Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hakerski napad na eZadar

16.09.2010. 22:00
Hakerski napad na eZadar


U petak ujutro zadarski Internet portal Ezadar bio je metom hakerskog napada. Oko sedam i pol sati ujutro preglednici Firefox i Chrome počeli su javljati kako je zbog sigurnosnih razloga pristup portalu blokiran, no tehničari portala ubrzo su locirali zloćudan softver i kroz nešto manje od dva sata otklonili problem. Ovo inače nije prvi napad na portal:
– Mislim da je ovo već jedno peti, šesti. Uvijek je ista priča. Ne radi se DDoS napadu kada se u jednom momentu bombardira s bezbroj operacija, već se ovdje napada s jednom zlonamjernom softverskom aplikacijom koju je netko uspio ubaciti kroz sve zaštite na ‘site’. Ubrzo smo krenuli s detektiranjem i otklanjanjem i portalu se ubrzo moglo pristupiti, kazao je vlasnik portala Mladen Malik.
Što se tiče dodatne zaštite, ona će uslijediti iako se redovito vodi računa na tom području, kazuje:
– Nedavno smo imali veliki ‘security update’, ali to očito nije pomoglo. Ipak, trenutno smo u fazi preseljenja na novi i puno jači server gdje ćemo imati najjaču poznatu zaštitu. No, to opet ne znači da ako se netko namjeri na nas da ju neće probiti, kazao je Malik, te dodao kako su napad su prijavili svom provideru koji ga je dalje prijavio policiji, ali krivcima se jako teško ulazi u trag.
Problema s hakerskim napadima prije godinu dana imao je i Index koji je zbog DDoS napada bio neaktivan šest dana. Usprkos brojnim apelima njegova vlasnika Matije Babića na veći angažman policije, krivci niti u tom slučaju nisu pronađeni.