Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Praktična primjena principa iz svjetskih modnih prijestolnica

16.09.2010. 22:00
Praktična primjena principa iz svjetskih modnih prijestolnica


Razlika između nas i fakulteta je što fakulteti imaju svoj pristup načinu učenja, dok se ovdje više ističe praktičan rad koji nedostaje na fakultetu. To je pristup majstorskog tipa koji omogućava direktno uklapanje u rad, pojasnila je Marija Šarić Ban
Počevši od ove jeseni Zadranke i Zadrani zainteresirani u dizajn, kostimografiju i vizažizam, svoje umijeće moći će “ispeći” kod vrhunskih hrvatskih majstora, a potom i pokazati ga na izložbama i tjednima mode diljem Hrvatske.
Zadar je, naime, uz Rijeku ove godine dobio podružnicu modnog učilišta Profokus. Sjedište se nalazi inače u Zagrebu, i radi se o učilištu 15-godišnje tradicije pod vodstvom Branke Vučetić-Atletić, dugogodišnje supervizorice modne kuće Pierre Cardin. U Zadar, Profokus je došao putem povezivanja sa zadarskom dizajnericom Marijom Šarić Ban:
– U Profokus sam došla kao voditelj smjera dizajna i kostimografije. Gospodin Vučetić-Atletić i ja smo kolegice već dugi niz godina, upoznate smo međusobno što radi jedna, a što druga, a i studirale smo zajedno na fakultetu u Zagrebu. Ona mi je ponudila da se mogu uklopiti s Profokusom, bez da moram administrativno voditi školu što mi je i odgovaralo. Tu sam se uklopila sa svojom stručnošću, budući da sam po obrazovanju kostimografkinja, a kako se Branka Vučetić-Atletić ne bavi kazališnom kostimografijom, već samo izradom replika kostima, to je naposljetku ispala dobra suradnja, kazala je Šarić-Ban.
Među svojima uspjesima Profokus ističe to što je većina polaznika po završetku obrazovanja samostalno krenula u osnivanje obrta ili tvrtke ili uposlila u poznatim tvrtkama. Zoran Aragović, Kristina Špirk i Marina Prevelšek, također, su modni dizajneri koji su pohađali Profokusov program, a Prevolšek će svoju novu kolekciju za proljeće i ljeto 2011. imati prilike prikazati na Fashion weeku u Chicagu. Također, među polaznicima Profokusa bili su su i dubrovačka dizajnerica Ivana Barač, kao i Kristina Burja koja sada posluje sa svojom markom Krie.
– Razlika između nas i fakulteta je što fakulteti imaju svoj pristup načinu učenja, dok se ovdje više ističe praktičan rad koji nedostaje na fakultetu. Ovo je jedan drugi pristup i više je majstorskog tipa. Omogućava direktno uklapanje u rad i to je jedina razlika. Naravno, nikako ne možemo reći da je ovo bolje od fakultetskog obrazovanja, već može poslužiti kao dobra nadogradnja nakon fakulteta. Jedan od glavnih razloga za upisivanje jest brže praktično povezivanje i mogućnost rada već za vrijeme pohađanja edukacije, pojasnila je Šarić-Ban.
Profokus inače primjenjuje jednake modne programe kao i u Parizu, Londonu, Milanu.
– Naglasak je na posebnom kroju i modeliranju odjeće budući da je Branka Vučetić-Atletić radila za visoku modu u Parizu. S druge strane putem suradnji imamo iskustva u radu s drugim školama iz Pariza, Londona i Milana, pa smo svoj rad uskladili s njima, kazala je Šarić.
Interes za sada postoji, kaže, a upisi traju do 15. listopada. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na telefonski broj učilišta Profokus gdje će dobiti daljnje informacije gdje i kada mogu doći kako bi se upisali na neki od željenih smjerova, modni dizajn, kostimografiju ili vizažizam. Svi programi verificirani su pri Ministarstvu prosvjete i traju jednu školsku godinu, a po završetku se izdaje javna isprava.