Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Amić: Tjeraju nas s naše zemlje!

16.09.2011. 22:00
Amić: Tjeraju nas s naše zemlje!


Prije nekoliko dana nije nam mogla doći ni hitna pomoć, a kćeri koja je tek rodila bila je onemogućena nužna liječnička pomoć. Umalo se dogodilo zlo, jada se Tomo Amić


Početkom proljeća Romi doseljeni iz kontinentalne Hrvatske napustili su svoje 13-godišnje prebivalište u napuštenim srpskim kućama i trošnim kamp kućicama u Zemuniku Gornjem. Kad se činilo da se situacija s romskim obiteljima u zadarskome zaleđu smirila, na sceni su nove pobune.
Dio njih nije sasvim napustio zadarsko područje. Tek su se preselili u Sukošan kod zaseoka Goleši te u Poličnik i Suhovare.
– Tjeraju nas s našeg komadića zemlje, ne daju nam da živimo, da na pošten način prehranjujemo obitelj. Zatvorili su nam sve putove do kućica na našem zemljištu koje smo legalno, uredno i po zakonu kupili i platili. Prije nekoliko dana nije nam mogla doći ni hitna pomoć, a kćeri koja je tek rodila bila je onemogućena nužna liječnička pomoć. Umalo se dogodilo zlo, jada se Tomo Amić, Rom iz Vukojevaca pokraj Našica, koji se sa suprugom Jasminkom, maloljetnim sinom, kćeri, zetom i troje unučadi od mjesec dana do četiri godine prije tri mjeseca skrasio kod Suhovara, tek sto-dvjesto metara od prvih kuća.
Amić: Zar mi nismo ljudi?
– Rade nam svakojaka čuda, sad nemamo ni mogućnost odvoza starog željeza. Općina je postavila betonske prepreke i iskopala kanale po legalnim seoskim putovima kako bi nas sasvim odsjekla od svijeta i natjerala da napustimo naše zemljište, naše mjesto boravka. Zar smo u 10. stoljeću, zar mi nismo ljudi, zar i mi nemamo pravo živjeti, ogorčeno će Amić.
Obitelj Amić je od Zlatka Barjašića kupila 3.500 metara četvornih zemljišta koje su, tvrde, platili čak 35 tisuća eura. Ta je transakcija isti dan ovjerena u javno-bilježničkom uredu u Zadru. Platili su i, kažu, porez i prijenos vlasništva u iznosu od 12.250 kuna, a prijavili su i boravak policijskoj postaji.
Zbog ometanja posjeda i postavljenja barikada i kopanja kanala po legalnim seoskim putovima Općinu Poličnik smo prijavili Uredu za nacionalne manjine u Zagrebu i Udruzi Roma, obavijestili smo predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića i premijerku Jadranku Kosor, navodi Tomo Amić, dodajući da je zbog barikada već dva mjeseca onemogućena stručna služba da očisti kemijski zahod.
Romi su ogorčeni jer ih se tjera, jer je onemogućen dolazak na zemljište motornim vozilima te dovoz i odvoz sekundarnog otpada kamionima.
Neka sud presudi čija je zemlja
Zbog evidentnog kršenja ljudskih prava idemo i ako treba do Suda za ljudska prava u Strasbourgu, poručuje Tomo Amić koji je suvlasnik zemljišta sa supruginim bratom Milanom Amićem.
Problemi su zapravo počeli kada su se na dolazak Roma u njihovu blizinu počeli žaliti obližnji mještani Suhovara i Poličnika. Provjerom dokumentacije Općina Poličnik je utvrdila da nije riječ o privatnom zemljištu, već o državnom zemljištu, odnosno u vlasništvu Hrvatskih šuma te je izričito zatražila od obitelji Roma da saniraju naneseni željezni otpad o svom trošku i napuste državno zemljište.
– To su samo podmetanja načelnika Lončara i komunalnog redara Ukalovića kako bi nas se potjeralo sa našeg zemljišta koje smo legalno kupili, za što imamo sve pravovaljane dokaze. Čine sve kako ih je volja čime krše naša prava, prava građana Hrvatske. Tvrde da je to zemljište državno za što nemaju baš nikakve dokaze. O vlasništvu zemljišta može presuditi tek nadležni sud, a ne Općina Poličnik, uvjerava nas Tomo Amić čija je obitelj uputila dopise na razne adrese.


 LONČAR: ROMI NA DRŽAVNOM ZEMLJIŠTU BORAVE ILEGALNO




Općinski načelnik Davor Lončar odmah je reagirao na dopise Ureda za nacionalne manjine u Zagrebu i Udruge Roma grada Zagreba i Zagrebačke županije, opširno pojasnivši da su sva djelovanja bila u skladu sa zakonima i propisima te nema mjesta navodima poput onog kako svojim postupcima krše osnovna ljudska prava pripadnika romske nacionalne manjine.
– Iz priloženog ugovora o kupoprodaji nekretnine vidljivo je da je zemljište kupila privatna osoba iako je isključivi posjednik i vlasnik č.z. 684/1 k.o. Poličnik zapravo Republika Hrvatska. Obitelj Amić ne opravdavaju navodi da nisu znali tko je vlasnik tog zemljišta te ovjera javnog bilježnika Darije Grigillo-Ramljak za Općinu Poličnik nema značenja, obrazlaže Lončar dodajući da do današnjeg dana obitelj Amić uopće nema u PU zadarskoj prijavljen boravak.
Obitelj Amić, kaže Lončar, skuplja otpad na vodozaštitnom području treće kategorije na kojem ni po jednom općinskom aktu to nije dopušteno.
– Notorna je činjenica da komunalni redar i Općina ne čine zlo obitelji Amić koja je usmeno pozvana na sastanak u općinske prostorije i na kojem su se vrlo nekorektno odnosili prema općinskim službenicima i osobito prema meni, govori Lončar, ističući da dnevno zaprimaju brojne prijave i pritužbe mještana zbog romske obitelji Amić i njihova skupljanja otpada, starog željeza.
– Romi na tom državnom zemljištu borave ilegalno, tamo nije dopušteno ni kampiranje ni boravak kao ni odlaganje otpada. Zato smo tražili reakciju policije i nadležnih inspekcijskih službi. Ne želimo devastaciju prostora. Neka pristanu na mirno rješenje i odu s prostora Suhovara, poručio je Davor Lončar.