Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Predizborne jabuke

16.09.2011. 22:00


Aferu crnih fondova HDZ-a koju su mediji razbuktali prenoseći “tajne” iskaze bivše stranačke blagajnice Branke Pavošević, premijerka Jadranka Kosor, koja se u predizbornim pohodima našla i u voćnjaku, doživjela je kao podmetanje predizborne otrovne jabuke.
Zorro osvetnikom proglašen je Ivo Sanader, dok je premijerka u istupima svojih najbližih suradnika veličana poput dobre, nevine, ali i bome i naivne Snjeguljice koja ništa o prljavom novcu nije znala.
S druge strane može se iščitati nevjerica dijela javnosti koja sumnjičavo zaključuje da jabuka ne pada daleko od stabla. Jer ako su se godinama milijuni slijevali u crni stranački fond, a premijerka je inteligentna, nelogičnim se čini da se nikad nije zamislila nad troškovima kampanje i da je tako slijepo vjerovala Sanaderu.
Ostavljajući po strani nagađanja tko je u HDZ-u znao za crne fondove, a tko nije, tko se okoristio, a kome su čiste ruke, ostaje činjenica da je vladajuća stranka uoči parlamentarnih izbora stjerana u kut, da se brani od optužbi koje se nabacuju na vodeće ljude stranke.
Mada se premijerku ne proziva za protuzakonito bogaćenje ili osobno uzimanje novca iz spomenutog crnog fonda pa i ona sama poziva novinare da se uvjere koliko je “siromašna”, sve joj je teže zadržati smiješak dok odgovara na pitanja koja pljušte sa svih strana jer cure podaci koji su službena tajna, a oni stranku moralno diskreditiraju.
Upravo zbog toga najavljena je istraga oko dilanja informacija, no s popriličnim zakašnjenjem jer politička šteta HDZ-u već je napravljena. Ono što bi za stranku, a i za društvo koje se opredijelilo za borbu protiv korupcije bilo dobro je da se brzo rasvijetli cijela afera jer sada javnost, odnosno birači na parlamentarnim izborima, neće trpjeti obmane i nedovršene postupke pa da ispadne da je prljavog novca bilo no da su ruke uglavnom čiste.
Ako se otvaranje i zatvaranje cijele afere uspije biračima servirati kao katarza HDZ-a i beskompromisni obračun s korupcijom u kojem nema nedodirljivih te ako se iz HDZ-a “pokupe” sve gnjile jabuke, premijerka bi mogla odraditi barem dio normalne predizborne kampanje.
Paniku i strepnju čije je ime iskopano iz blagajničinog vrta teško je sakriti pa pojedinačno sazivanje konferencija za novinare od strane onih koje je navodno spomenula Pavošević, dodatno pogoršava dojam.
Slučajno ili ciljano, ostvaruje se ona premijerkina da nema nedodirljivih, ali u HDZ-u, čini se, nisu predvidjeli kamo će to odvesti.
Iako izgleda kako je stranci na vlasti iznutra zadan politički udarac od kojeg se brzo mora sabrati ili će pasti, oporba ne smije potcijeniti neustrašivu premijerku koja uz sve muke navlači smiješak i ide dalje, kada bi mnogi rekli da im je dosta.
Ona naprosto apstrahira sve što za nju ima negativne konotacije pa tako i činjenicu da je bila ponosna što je Sanaderova desna ruka i osoba od povjerenja i što ju je on lansirao na čelo Vlade, a posebno joj ide u prilog što to nedovoljno koristi i politički protivnik – Kukuriku koalicija, koja je ipak uspjela zaigrati predizborno te je objavila svoj Plan 21 u vrijeme najveće ranjivosti HDZ-a.
To što se odmah oglasila premijerka kazavši da su predizborni program prepisali od Vlade biračima, nažalost, ne ulijeva nadu ni od jednih ni od drugih.
Tako je to u zemlji političkih patuljaka…