Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tečaj će u Zadru moći polaziti i ronioci-invalidi

16.09.2011. 22:00
Tečaj će u Zadru moći polaziti i ronioci-invalidi


Klub podvodnih aktivnosti Zadar upriličio je preksinoć prigodan domjenak u povodu završetka izobrazbe šestero novih instruktora ronjenja. Kornelija Stipčević, Ivan Velemir, Denis Pavin, Marko Dukić, Tomislav Alavanja i Maja Velemir osigurat će budućnost klupskog ronjenja u Zadru i budućim generacijama prenijeti sve tajne ovog izuzetnog sporta. Prema riječima tajnika Damira Velemira, od siječnja ove godine KPA Zadar pokušava organizirati instruktorski tečaj, ali nije bilo odjeka u Hrvatskom ronilačkom savezu.
– Kad smo shvatili da ćemo imati problema s HRS-om, stupili smo u kontakt s RK Geronimo iz Zagreba te udrugom IAHD iz Slovenije koja ima dozvolu obučavanje u ronjenju na teritoriju RH. IAHD nije član Ronilačkog saveza Slovenije nego izravno CMASA, međunarodne ronilačke organizacije koju je osnovao Jacques-Yves Cousteau, najpoznatiji svjetski ronilac. Među osnivačima bio je i Hrvat Josip Medur. Odmah smo se dogovorili da se provede tečaj ne samo za ronioce instruktore, nego i za rad s roniocima invalidima, rekao je između ostalog Damir Velemir.
Tako je KPA Zadar postao središte i samo jedno od nekoliko mjesta u Hrvatskoj koje može organizirati ovakve tečajeve po CMAS-u, M1 i DDA. Budući zadarski instruktori izdržali su napornu dvomjesečnu nastavu, a zanimljivo je da su od tečaja odustala još šestorica prvotno upisanih kandidata. Uz cijelu priču trebali su usporedno s tim učiti i o ronjenju s invalidima s ozljedom kralježnice – tzv. SCI tečaj (Spinal Cord Injury) kao najzahtjevnijom grupom među svim invalidima. Korak je to, kazivali su slovenski ronioci, koji zlata vrijedi za sve invalide ronioce koji u cijeloj priči najviše trebaju baš asistente ronjenja. To osim Zadrana do sad nitko nije napravio jer se najprije uči o hendikepu, a tek onda polaže instruktorski ispit.