Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pravim veteranima godine nisu problem

Autor: Andrija Prović

16.09.2012. 22:00
Pravim veteranima godine nisu problem


Nije bilo lako, posebno jer imam više godina nego prva dvojica plivača zajedno, no time je i uspjeh slađi. Presretan sam osvajanjem trećeg mjesta u apsolutnoj konkurenciji – govori Dražen Adžić
Netom završenu sezonu u Cro cupu (Prvenstvu Hrvatske) Klub daljinskog plivanja Donat pamtit će kao najuspješniju u svojoj osmogodišnjoj povijesti. Zadrani su se u 2012. predstavili na rekordnih 10 maratona te su na posljednjem iz serije, održanom u Rovinju, ponosno podigli ukupno osam trofeja. Nagrađeni su za dosege u muškim i ženskim starosnim kategorijama, ali i za drugo mjesto u redoslijedu klubova te sjajno treće mjesto Dražena Adžića u apsolutnoj konkurenciji. Ovi su rezultati, reći će predsjednik Donata Domagoj Krpina, dokaz klupskog kontinuiteta.
– Uspjesi naših članova: drugo mjesto muškog sastava i četvrto ženskog, zlato i bronca Dražena Adžića, prva mjesta Lucije Aralice i Filipa Ercega, kao i ostali rezultati vrijedni spomena, apsolutno su produkt višegodišnjeg rada na zimskom plivalištu Višnjik. Veći dio plana smo ispunili; uz navedeno, zadnjih godina smo sudjelovali na više europskih i svjetskih prvenstava u daljinskom plivanju za veterane, organizirali smo dva državna prvenstva na 5000 m i 3 mitinga na 1500 m, a ono na čemu još moramo raditi i što nam je prioritet za budućnost daljinskog plivanja u Zadru jest pomlađivanje ekipe.
Adžić ponovno najuspješniji
Već po tradiciji, najuspješniji član Donata bio je 41-godišnji Dražen Adžić. Uz očekivanu obranu naslova u kategoriji plivača od 40 do 49 godina, osvojio je broncu u apsolutnoj konkurenciji i tako se pobrinuo za jedno od najugodnijih iznenađenja Cro cupa. Dovoljno je reći da je iza sebe ostavio Roka Čopca (Split) koji je u kolovozu zauzeo peto mjesto na Svjetskom prvenstvu juniora u Kanadi.
– U sezonu nisam krenuo potpuno spreman; na početku je bilo određenih problema jer zbog poslovnih obveza u zimskom razdoblju nisam mogao trenirati. No, kako je sezona odmicala, iz utrke u utrku sam bilježio sve bolje plasmane. Moram priznati da sam imao i sreću jer su moji konkurenti iz vrha Cro cupa nastupali na međunarodnim natjecanjima te su iz tog razloga izostali na pojedinim maratonima, ali, kako sam rekao, postepeno sam se dizao u formi te do Omiša – petog od 10 maratona – dostigao željenu razinu. Zatim su uslijedili Ist i Crikvenica gdje sam dobio sve svoje konkurente i najavio pohod na postolje. Nije bilo lako, posebno jer imam više godina nego prva dvojica plivača zajedno (Duje Milan 15, Marin Milan 18 op.a.), no time je i uspjeh slađi. Presretan sam osvajanjem trećeg mjesta u apsolutnoj konkurenciji- govori Dražen Adžić.
Kao jedan od pet najbolje rangiranih domaćih plivača Adžić je ove godine ponovno dobio pravo nastupa na prestižnom Faros maratonu. Za tu će utrku kazati da je bila vrhunac sezone.
– Slobodno je možemo tako nazvati. Veseli me nastup koji mi je na tradicionalnoj, 16-kilometarskoj dionici donio osobni rekord (3:51:22 op.a.) i nove vrijedne bodove za Cro cup. Iako me kasnije u Poreču Roko Čopac prestigao, bonus bodovi i plasman u Rovinju bili su dostatni za treće mjesto apsolutno i moj najbolji rezultat od kada sudjelujem u ovom natjecanju.
Na krilima 40-godišnjaka
A najboljim rezultatima Zadrani se mogu pohvaliti i u kategoriji plivača od 40 do 49 godina, u kojoj su osvajanjem prva četiri mjesta iskazali apsolutnu dominaciju. Adžić naglašava da ona nije slučajna.
– Većina naših članova ubraja se upravo u tu kategoriju. Radimo kvalitetno već nekoliko sezona, pa je i taj rad došao na naplatu. Od kada nam se priključio Alen Fain podigli smo intenzitet treninga te, sukladno tome, popravili ostvarena vremena na utrkama. Kontinuitet nastupa i kvalitetan rad morali su uroditi plodom.
Visoki prosjek godina članova Donata čini klupski uspjeh još većim. Dražen Adžić (1971.) i Josip Aralica (1970.) zajedno su prikupili 2094 boda te svom sastavu drugu godinu za redom osigurali naslov viceprvaka Hrvatske.
– Drugi smo u državi, ali i daleko najbolji u redoslijedu veterana. Tu nam nitko ne može parirati. Ispred nas je jedino Split s aktivnim plivačima koji imaju do 20 godina. Logično je stoga da su plasirani ispred nas, ali zato u konačnom zbiru naše drugo mjesto govori samo za sebe – primijetit će Adžić.
Da o dosezima Donata ne bismo govorili samo u kontekstu rezultata muških predstavnika, ove su se sezone pobrinule Lucija Aralica, Vekenega Profaca i Silva Masnov. Aralica je u uzrastu kadetkinja do 15 godina zaslužila zlato, dok su Profaca i Masnov u Ž 49 razredu doplivale do trećeg i četvrtog mjesta. U osmoj godini postojanja klub je tako osvojio osam trofeja – za svaku po jedan -, a za novu sezonu donatovci poručuju da će biti još uspješnija. Devet je, kažu, logičan slijed.


Donat u CRO CUP-u 2012.


Apsolutne kategorije
Muškarci: 1. Duje Milan (Split), 2. Marin Milan (Split), 3. Dražen Adžić (Donat)…, 8. Josip Aralica (Donat)…, 10. Filip Erceg (Donat), 11. Alen Fain (Donat), 12. Igor Grašo (Donat)…, 20. Hrvoje Bailo (Donat)…, 28. Renato Škulić (Donat)…, 46. Marin Perica (Donat)…, 49. Lucijan Krpina (Donat)…, 64. Mladen Šare (Donat)…, 72. Lovro Krpina (Donat)…, 74. Siniša Pezelj (Donat)…, 78. Emilijo Krstić (Donat)…, 83. Vice Profaca (Donat).
Žene: 1. Anja Trišić (Poreč), 2. Dina Levačić (Split), 3. Nika Perčić (Primorje)…, 7. Lucija Aralica (Donat)…, 12. Vekenega Progaca (Donat)…, 14. Silva Masnov (Donat)…




 


Plasmani članova Donata po kategorijama


Muškarci do 15 godina: 6. Lucijan Krpina, 12. Lovro Krpina.
Muškarci od 30 do 39 godina: 1. Filip Erceg, 5. Marin Perica.
Muškarci od 40 do 49 godina: 1. Dražen Adžić, 2. Josip Aralica, 3. Alen Fain, 4. Igor Grašo, 9. Renato Škulić, 24. Siniša Pezelj, 25. Emilijo Krtsić.
Muškarci 60+: 5. Mladen Šare, 9. Vice Profaca.
Žene do 15 godina: 1. Lucija Aralica.
Žene od 40 do 49 godina: 3. Vekenega Profaca, 4. Silva Masnov (4.).