Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Škot i Francuz najbolji orači

Autor: Velimir Brkić

16.09.2012. 22:00
Škot i Francuz najbolji orači

Foto: Velimir BRKIĆ



Naš reprezentativac Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije postigao je najveći uspjeh Hrvatske na svjetskim natjecanjima, zauzeo je odlično osmo mjesto u konkurenciji 32 orača s plugom ravnjakom iz 31 države
Na poljoprivrednom dobru Vrana d.o.o sudjelovao je 61 orač iz čak 31 zemlje, kao nikad dosad u povijesti natjecanja
Velika svjetska utakmica na biogradskim oranicama najpoznatijeg županijskog poljoprivrednog dobra Vrana d.o.o. je završena. Svjetski orački šampion na 59. Svjetskom natjecanju u oranju u kategoriji pluga ravnjaka je Andrew Mitchell iz Škotske a u kategoriji pluga premetnjaka Yves Thievon iz Francuske. Pobjednici u obje kategorije, uz pehar i zlatnu medalju, osvojili su i traktor tvrtke Same Deutz – Fahr Žetelice d.o.o. iz Županje. Dodjela traktora novost je u ovom natjecanju budući da su do sada pobjednicima dodjeljivana priznanja, simbolično nazvana “zlatni plug”.
Pred 15-ak tisuća posjetitelja na dvodnevnoj spektakularnoj manifestaciji naš reprezentativac Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije postigao je najveći uspjeh Hrvatske na svjetskim natjecanjima, zauzeo je odlično osmo mjesto u konkurenciji 32 orača s plugom ravnjakom iz 31 države. Marijo Spudić iz Karlovačke županije ostvario je drugi najbolji hrvatski rezultat u povijesti ovog natjecanja, u kategoriji pluga prevrtnjaka od ukupno 29 natjecatelja plasirao se na 12. mjesto.
Tomislav i Marijo izrazili su zadovoljstvo osvojenim pozicijama napominjući kako je to najbolji uspjeh hrvatske reprezentacije od 2005. godine, otkako sudjeluje na Svjetskom natjecanju u oranju. Na poljoprivrednom dobru Vrana d.o.o sudjelovao je 61 orač iz čak 31 zemlje, kao nikad dosad u povijesti natjecanja.
– Presretan sam, teško je to opisati riječima. U svemu tome je najvažnije da se sjedine traktor, plug, vozač, iskustvo i mjeseci treninga i odvojenosti od obitelji i imanja. Mi poljoprivrednici imamo svog posla preko glave. Nismo profesionalci, ali smo dobri. Da smo profesionalci, kao neki koji su došli u Biograd na Moru, to bi bila druga priča, u jednom će dahu Tomislav Kuharić. Skromni Zagorac slučajno je zaboravio reći da ima veliki poljoprivredni posjed. Osnovna mu je djelatnost proizvodnja mlijeka.
Ponosni i nadasve veseli su bili i navijači iz Barilovića, mjesta u Karlovačkoj županiji, jer je njihov Marijo Spudić, otac sedmero djece, osvojio 12. mjesto.
– Ovaj uspjeh posvećujem svojoj obitelji i djeci. Imam sedmero djece, pet muških muških i dvije cure. To je najveće bogatstvo, kaže Marijo.
Loši vremenski uvjeti
Na ovoj najvažnijoj i najvećoj poljoprivrednoj manifestacija na svijetu drugoplasirani u plugu ravnjaku je Eamon Tracey iz Republike Irske a trećeplasirani Evan Watkin iz Walesa, dok je drugoplasirani u plugu ravnjaku je Andrew Mitchel senior iz Škotske a treći Lluis Buch Tarratas iz Španjolske. Zanimljivo da je sin i otac iz Škotske osvojili zlato i srebro. Otac Andrew Mitchel senior je drugi u plugu prevrtnjaku a sin Anmdrew Mitchell junior prvak svijeta u plugu ravnjaku.
– Iako mlada članica SOO Hrvatskoj je 2007. godine u Litvi dodijeljeno domaćinstvo 59. svjetskog natjecanja orača, a kasnije je na natječaju za mjesto održavanja prvenstva ispred Slavonije pobijedio Biograd na Moru, rekao nam je Tugomir Majdak, Tugomir Majdak, potpredsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO).
Njiva mora biti propisno duboka, ravna, ne preširoka, te nakon traktora opet uredna i čista kako bi ste osvojili bodove. Suci ocjenjuju 13 elemenata i paze da se natjecatelji ne posluže nesportskim trikovima. Velika utakmica na biogradskim oranicama je počela. S velikim ponosom na ovo veliko natjecanje odlazili su predstavnici novih, mladih država, posebno motivirani da svijetu pronesu ime svoje zemlje. –
– Velika mi je čast predstavljati svoju zemlju na ovoj svjetskoj priredbi. Nisam zadovoljan plasmanom ali sam zadovoljan nastupom iako vremenske prilike nisu baš idealne za nas kao debitante, rekao je Bekim Hoxha iz Kosova.
Veliku atrakciju među publikom izazvalo je u subotu održano Prvo državno natjecanje u oranju konjskom zapregom, na kojem je sudjelovalo devet zaprega iz pet županija. Prvo mjesto osvojila je Bjelovarsko-bilogorska županija, drugo Krapinsko-zagorska, a treće Splitsko-dalmatinska županija. Svih je oduševila 71-godišnja oračica Mara Gudelj Jurezić iz Imotske krajine.
A u povodu sveobuhvatnih priprema za 59. svjetsko natjecanje u oranju u Biogradu na Moru, izaslanstvo grada u srcu Jadranu još prije tri godine je boravilo u prijateljskom i radnom posjetu općini Višnjan, smještenoj u unutrašnjem dijelu zapadne Istre, 10-ak kilometara sjeveroistočno od Poreča.
Domaćini su bili načelnik Višnjana Angelo Matich i donačelnik Grazijano Černeka, općine s čak 56 naselja koja broje tek oko 2.500 stanovnika.
– Još tada smo dogovorili svjetsku atrakciju tijekom Svjetskog prvenstvo u oranju, dosad organizacijski najzahtjevnijeg i najmasovnijeg natjecanja u Zadarskoj županiji – prezentaciju oranja drvenim plugom s najpoznatijim parom istarskih goveda, Boškarinom (1.150 kg) i Bakinom (1.200 kg) u vlasništvu Marija Gašparinija, rekao je gradonačelnik Ivan Knez.
Svjetsko natjecanje u oranju održano je u organizaciji Svjetske oračke organizacije (WPO), Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Suorganizatori su Poljoprivredna savjetodavna služba i Hrvatska gospodarska komora.
Nije teško zaključiti da je korist za Republiku Hrvatsku, Zadarsku županiju i Biograd na Moru višestruka i dugoročna. Hrvatska će biti zapamćena kao idealna turistička destinacija posjetiteljima koji su u samo za ovu prigodu došli iz inozemstva.
Puni hoteli
– Kad sam se pripremao za natjecanje stalno sam na internetu učio o Hrvatskoj kao turističkoj, prijateljskoj i gostoljubivoj zemlji. Međutim, tek kad obiđete na Kornate, Velebit, Plitvice, Krku, Vransko jezero, u Zagreb, Novigrad, Primošten, Trogir, Split, poljoprivredna gospodarstva u Polači, Kruševu, Velimu kod Stankovaca i drugdje vidite svu ljepotu vaše predivne zemlje, govori nam Joan, navijač iz Walesa koji je u notesu uredno zapisao sva mjesta gdje je u sedam dana bio.
Biogradski hoteli i ugostiteljski objekti bili su puni. Brojni posjetitelji iz Hrvatske i inozemstva su odsjeli i u susjednim priobalnim mjestima.
– Nema dvojbe da je Hrvatska lijepa, oblikom čudnovata i gostoljubiva turistička zemlja, ali i sigurna. A u mali mediteranski gradić, u prelijepi, čisti i gostoljubivi Biograd vraćam se kao turist s obitelji i prijateljima. Vidimo se dogodine, pozdravio nas je Joan.


Grad Biograd i Vrana imali najbolji štand


U sklopu 59. Svjetskog natjecanja u oranju sve županije s područja Republike Hrvatske predstavljaju se putem izložbenih štandova. Najreprezentativniji štand je tvrtke Vrana, a od gradova zasigurno Grada Benkovca. Atraktivnu prezentaciju imala je biogradska Turistička zajednica, Grad Višnjan, Virovitičko-podravska županija, općine Kutjevo, Vidovec, Moravske toplice i drugi.




Povijesni događaj


Zadovoljstvo povijesnim događajem nije krio Steve Bubalo, vlasnik Poljoprivrednog dobra Vrana, predsjednik NO Vrana Zdravko Bubalo, direktorica Mirjana Škara i njen prvi suradnik Milivoj Milat te Tomislav Skočić, Ivica Kulaš
Šime Mršić, tajnica Dušanka i drugi iz Vrane. Dakako i australski poslovni čovjek iz Pašmana Davor Tudorović, vlasnik hotelske kuće Ilirija, njegova supruga Roza, direktor Goran Ražnjević.


Hrvatska reprezentacija


Hrvatska reprezentacija: natjecatelji Marijo Spudić (plug ravnjak) i Tomislav Kuharić (plug premetnjak), trener Siniša Hrgović (PSS), član i potpredsjednik WPO-a Tugomir Majdak (MP), Luka Čuljak (MP), Ivica Prpić (PSS) i Morana Begač (MP).