Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Spašena planinarka iz Zagreba i planinar iz Poljske

Autor: Minja Gugić

16.09.2012. 22:00
Spašena planinarka iz Zagreba i planinar iz Poljske


Spasioci su imali dvije vrlo zahtjevne i teške akcije u razmaku od samo 20-ak minuta. U nedjelju oko 17 sati stradala je i teško ozlijedila glavu i vrat 47-godišnjakinja iz Zagreba, a nakon toga planinar iz Poljske koji je pri silasku pao s visine od 40-ak metara. On je izgubio svijest i obilno je krvario
Spasioci iz Hrvatske gorske  službe spašavanja ni proteklog vikenda  nisu imali mira jer su imali dvije akcije  spašavanja i to u razmaku od samo 20-ak  minuta, a riječ je o planinarki iz Zagreba  i Poljaku.
Zagrepčanka Ivanka P. u dobi od 47  godina na planinarskom putu u Paklenici pri penjanju je teško ozlijedila glavu  i vrat, zbog čega je na mjesto nesreće  upućena ekipa HGSS-a. HGSS-ovci su,  nakon pružene prve pomoći i imobilizacije, nosiljkom spustili ozlijeđenu  planinarku u dolinu do kola Hitne pomoći koja su je već spremna čekala.
Kako su izvijestili članovi GSS-a, samo dvadeset minuta nakon akcije  spašavanja zagrebačke planinarke, oko  17.20 sati i pokretanja ove akcije  spašavanja dok je još transport planinarke bio u tijeku, stigla je nova dramatična dojava o teškom padu poljskog  alpinista sa stijene u Kuku od Tise na  ulazu u Nacionalni park Paklenica na  Velebitu.
On je naime, pri silasku iz već ispenjanog smjera – Zubatac pao s visine  od gotovo 40 metara i zadobio vrlo teške  ozljede, zbog čega mu je žurno odmah po  dolasku spasioca na licu mjesta pružena  prva medicinska pomoć uključujući i  kisik. Ozlijeđeni alpinist je pri padu zadobio također vrlo ozbiljne i teške ozljede glave te ruku i nogu uz nezgodne  oderotine. Izgubio je svijest i obilno je  krvario. U brzoj akciji poljskom penjaču  je pružena prva pomoć nakon što mu se  stanje stabiliziralo. Spasioci su ga uspjeli  uz pomoć užadi i specijalne nosiljke, po  strmom terenu spustiti do podnožja i  kola Hitne pomoći.
Transport je trajao oko sat vremena i  unesrećeni su prebačeni u zadarsku  Opću bolnicu gdje su zbog težine ozljeda  i hospitalizirani. U akciji je sudjelovalo  17 pripadnika Hrvatske gorske službe  spašavanja i nekoliko djelatnika Nacionalnog parka te ekipa dežurnih liječnika  Hitne medicinske pomoći koji “pokrivaju” to područje.
I ove dvije nesreće rezultat su sve veće  posjećenosti ovih vrlo atraktivnih prirodnih područja u Hrvatskoj na kojima  se ljudi sve češće rekreiraju.
Nažalost, kako je naglasio i Vinko  Prizmić pročelnik HGSS-a, to prati i veći  broj nesreća, a broj nesreća zasigurno bi  bio i višestruko veći da nema vrlo velike  preventivne aktivnosti te zajedničkih napora HGSS-a i NP Paklenica kojima se  rekreativcima, penjačima i planinarima,  želi boravak na tom prostoru učiniti što  sigurnijim a pomoć što učinkovitijom.
Tako je i proteklog vikenda, na području Paklenice dežurala ekipa  HGSS-a kojoj su se pridružili spasioci iz  čak sedam “lokalnih” stanica koji su tamo  imali seminar HGSS-a o prostornim podacima i izradi sigurnih planinarsko turističkih zemljovida.