Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Referentima Ureda za obnovu odgođeno suđenje zbog mita

16.09.2013. 22:00
Referentima Ureda za obnovu odgođeno suđenje zbog mita


Suđenje referentima Ureda za obnovu Željku Mrdeži (41) iz Šibenika i Hrvoju Ortiki (38) iz Zadra, koje se tereti zbog uzimanja mita i krivotvorenja službenih isprava, odgođeno je zbog bolesti tužitelja.
Riječ je o ponovljenom postupku u kojem je 22. prosinca 2009. godine sudac Boris Radman za obojicu optuženika donio oslobađajuće presude. Vrhovni sud je, međutim, tu presudu ukinuo nakon čega je predmet vratio na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem. Spis je dodijeljen sutkinji Dijani Grancarić, a optužnica je ostala neizmjenjana.
Ortiku, koji je radio kao referent Ureda za obnovu u Zadarskoj županiji i Mrdežu, referenta u šibenskom Uredu za obnovu, nadležnima je prijavio Zoran Tikulin, šef zadarskog Ureda za obnovu, nakon što je otvorio pismenu žalbu i prijavu Branka Švonje, povratnika iz Žegara. Žalba je bila naslovljena na referenta Hrvoja Ortiku, a u njoj je Švonja naveo da su mu optuženici za ubrzavanje postupka i pozitivno rješavanje obnove obiteljske kuće u Žegaru tražili 800 eura.
Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Borisa Radmana Mrdežu i Ortiku oslobodilo je krivnje uz obrazloženje da nije dokazano da su Ortika, kao član komisije za obnovu te Mrdeža, kao predsjednik komisije, počinili kaznena djela koja im je USKOK optužnicom stavljao na teret.