Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Šango: Ispali smo u prvom krugu, a dočekali su nas kao junake

16.09.2013. 22:00
Šango: Ispali smo u prvom krugu, a dočekali su nas kao junake


U prve dvije utakmice nedostajalo je malo kemije među igračima. Nije to još bilo skroz posloženo. No, ono što smo pokazali u ostale tri utakmice je nešto fantastično – kaže Šango


Jurica Šango, poznati zadarski kondicijski trener nedavno se vratio s Europskog košarkaškog prvenstva u Sloveniji. Posljednje dvije godine radio je kao pomoćnik Ace Petrovića na klupi Bosne i Hercegovine, a ta reprezentacija je na vrlo tragičan način završila, ispala je s turnira u prvoj fazi natjecanja. Naime, nakon dva uvodna poraza, kada su “zmajevi” već bili pomalo otpisani, krenuo je preporod. Uslijedile su tri pobjede, a ona posljednja protiv velike Litve nije bila dovoljna za prolaz u drugi krug.
– Poznat je već scenarij posljednjeg dvoboja u skupini s Litvom. S našom pobjedom su tri reprezentacije zatvarale krug, kasnije se ustanovilo da su četiri sastava ušla u taj krug, a nama je za prolaz dalje trebala pobjeda od deset razlike – objašnjava Šango.
Utakmica s Litvom vjerojatno će se dugo pamtiti.
– Odigrali smo tu utakmicu izvanredno. Spremili smo se odlično i motivacija je bila na fanatičnoj razini. Prvo poluvrijeme je završilo rezultatom 31:30, a onda smo digli tempo, igrali fantastičnu obranu i otišli smo na +16 četiri minute prije kraja. Imali smo tada i polaganje za +18, no izgubili smo loptu. Razlika se počela smanjivati, oni su stigli na +7, a mi smo par sekundi prije kraja imali šut za +10. Nije ušlo. Bili smo na pragu da izbacimo veliku Litvu iz natjecanja.
I Aco je zaplakao na presici…
– Nema tog čovjeka koji nije plakao u svlačionici nakon te utakmice. Zaista je to bio emotivan trenutak.
Emotivan je bio i doček?
– Definitivno. Ispali smo nakon prvog kruga, a dočekali su nas kao junake, kao da smo u najmanju ruku osvojili medalju.
Ali, ostaje žal za tom utakmicom?
– Veliki. Otišli smo s Europskog prvenstva s osjećajem da igramo dovoljno dobro da stignemo do četvrtfinala i tamo budemo vrlo ozbiljan protivnik.
Poput Hrvatske, i BiH je krenula loše u turnir, a onda je slijedio uzlet?
– U te prve dvije utakmice nedostajalo je malo kemije među igračima. Nije to još bilo skroz posloženo. No, ono što smo pokazali u ostale tri utakmice je nešto fantastično. Imali smo strašnu energiju, obrana je bila odlična. Đedović, Gordić i Teletović su igrali fantastično u toj fazi. Wright također, iako je imao nekih problema, iako nije bio pravi na ovom natjecanju.
Kakav je rezime posljednje dvije godine koje ste proveli kao kondicijski trener reprezentacije BiH?
– Taj dvogodišnji ciklus valja podijeliti u dvije faze. Prvo smo morali izboriti plasman na Europsko prvenstvo. To je bilo, možemo reći, prvo poluvrijeme. Ono najvažnije, odnosno kulminacija cijelog rada naravno da je bilo Europsko prvenstvo. Osobno mogu reći da mi je to ogromno iskustvo. Riječ je o specifičnom natjecanju, gdje u tri dana igrate tri utakmice, a onda nakon dana odmora imate još dvije utakmice u dva dana. Naravno da je moj posao izrazito važan kad se igra takvim tempom. Na Europskom prvenstvu valja postići potpuno drukčiju razinu spreme nego u kvalifikacijama.
Ostajete li i dalje kondicijski trener te reprezentacije?
– Ovisi o nekoliko čimbenika. Prije svega o Aci. On i dalje mora biti izbornik. Naravno, mnogo toga ovisi o Savezu, jer se mora sve to dignuti na malo višu razinu. Mora se mnogo toga poklopiti, jer ovaj put je Aco sve to držao. Mi smo se odrekli i dijela naših plaća da sve može funkcionirati kako treba.