Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Članovi nemaju nikakvih ovlasti, a za projekte Grad nema novaca

16.09.2016. 22:00
Članovi nemaju nikakvih ovlasti, a za projekte Grad nema novaca


Savjet mladih Grada Zadra formalno je osnovan, postoji, djeluje, ali samo na papiru. U praksi je priča potpuno drukčija. Nažalost. Članovi Savjeta mladih nemaju nikakvih ovlasti, ne mogu inicirati projkete, manifestacije, možda i mogu, ali ih se ubrzo sreže – jer sredstava nema. Za razliku od primjerice, Grada Varaždina gdje Savjet mladih uistinu radi na konrektnim projektima, potiče aktivnosti, organizira različita događanja u interesu mladih, ali i ostalih pripadnika društvenih skupina, i to većinom u tamošnjem Centru za mlade, Zadar ovu ustanovu nema. Nije da se nije o tome razgovaralo, priča se o njegovu osnivanju već godinama, čak je i njegova lokacija bila poznata, ali kada novaca nema, očigledno, sve staje.
Josip Plantak, predsjednik Savjeta mladih Grada Zadra, pojašnjava kako zakonski Savjet mladih ne bi trebao izravno sudjelovati u organizaciji događanja, već bi trebao djelovati kao savjetodavno tijelo gradonačelnika i Gradskog vijeća.
– Ukratko, ne možemo baš puno napraviti. Ovakvu smo situaciju zatekli kada smo postali članovi Savjeta prije nešto više od godinu i pol. Imali smo nekakve ideje, primjerice za organizaciju pojedinih manifestacija, ali nam je rečeno da ne možemo to raditi, priča Plantak.
Naglašava kako su se i oni u više navrata interesirali gdje je zapelo sa osnivanjem Centra za mlade kojeg bi grad veličine Zadra itekako trebao imati, a da ne spominjemo brojne mogućnosti koje bi se pritom dale mladim ljudima za organizaciju brojnih aktivnosti, radionica, manifestacija. Time bi mladi dobili mogućnost i mjesto gdje bi se mogli kreativno izraziti, pokazati svoje potencijale u pozitivnom duhu, a ujedno bi ih se maknulo s ulica, iz kafića.
– Stalno se spominje kako će Centar za mlade krenuti, ali nikako da krene, navodi Plantak.
Svjestan činjenice kako nemaju ovlasti i ne mogu puno učiniti, a za neke projekte u proračunu nema novaca, Plantak ističe kako su u svibnju bili na edukaciji na temu rada Savjeta mladih koju su držali upravo članovi Savjeta mladih Grada Varaždina koji su jako uspješni u ovom području djelovanja.
– U suradnji s njima dogovaramo se kako bi nam poslali određene projekte koje su uspjeli pokrenuti u svom gradu, a kakve bi i mi možda, mogli učiniti i ovdje, istaknuo je predsjednik Savjeta mladih Grada Zadra.
Inače, članovi Savjeta mladih biraju svake tri godine.