Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Medeni” šator na rivi

16.09.2016. 22:00
“Medeni” šator na rivi


Danas otvaramo prvi Pčelarski sajam u Zadarskoj županiji. Vjerujemo da će on postati tradicionalan i da vrlo skoro neće okupljati samo pčelare iz ove županije, već i šire, rekao je Zdravko Barać, pomoćnik ministra poljoprivrede u prigodnom govoru na svečanosti u Gradskoj Loži povodom otvaranja sajma u sklopu projekta “Promocija pčelarstva – Bee promoted”. Riječ je o projektu koji s ukupnim iznosom od 650 tisuća eura sufinancira EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – BiH za razdoblje od 2007. – 2013., a u kojem osim Zadarske županije sudjeluju i Unsko-sanski kanton te Općina Posušje.
– Pčelarski sektor ima ogroman potencijal u Republici Hrvatskoj, svi trendovi u pčelarstvu su pozitivni, u uzlaznoj putanji. U ovom trenutku je preko 13 tisuća aktivnih pčelara i preko 540 tisuća registriranih pčelinjih zajednica koje Ministarstvio treću godinu za redom preko Nacionalnog pčelarskog programa na razini godine prati sa 16 milijuna kuna. Kroz različite mjere za unaprjeđenje cjelokupnog sektora 50 posto sredstava osiguravamo iz državnog proračuna Ministarstva, a preostali dio dolazi iz Europske komisije. Upravo završavamo dogovore za novo trgodišnje razdoblje 2017.-2019. u iznosu od 18 milijuna kuna, a novost su mjere za povećavanje kvalitete proizvoda, informiranja potrošača i ispitivanja tržišta, rekao je Barać dodajući kako Ministarstvo poljoprivrede kroz potporu uzgojnim organizacijama podupire i genetsko unaprjeđenje u populaciji pčela, odnosno uzgoj matica. Spomenuo je kako su se slavonski pčelari izborili za zaštitu slavonskog meda u smislu njegove izvornosti te izrazio nadu kako će uskoro u Zadru biti upriličeno slavlje dalmatinskog meda po uzoru na slavonske pčelare.
Pčelarski sajam na zadarskoj rivi trajat će dva dana, a svi ljubitelji meda i raznih pripravaka od meda, na dvadesetak štandova pod šatorm na zadarskoj rivi mogu pronaći zaista širok asortiman i proizvoda, ali i okusa. Osim pčelarskih početnika koji se tek probijaju na tržište na sajmu se mogu naći i iskusni te nagrađivani pčelari s područja Zadarske županije. U širokoj paleti proizvoda osim tegli s medom različitih okusa počevši od livadnog, cvjetog, bagremovog, lipinog i slično, mogu se naći i bademi ili orasi u medu, medica, razni medenjaci i keksi, ali i oprema za pčelare od košnice pa do alatki i odijela potrebnih za bavljenje ovim starim zanatom.
Inače, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Zadarsku županiju iznosi 300 tisuća eura. Partneri na projektu iz Hrvatske su Prehrambeno- biotehnoloki fakultet – Centar Zadar, Zadarska županija, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Udruga pčelara “Dalmatinka”. Prekogranični partneri u BiH su Veterinarski zavod Bihać, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona i Udruga pčelara “Iva”.