Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zdravlje tla izravno je povezano sa zdravljem ljudi

16.09.2016. 22:00
Zdravlje tla izravno je povezano sa zdravljem ljudi


 “Briga o tlu” naziv je predavanja koje će se u srijedu 21. rujna 2016. s početkom u 18 sati održati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. O tlu, koje je najveći izvor svjetske bioraznolikosti, i o tome kako vratiti život u degradirana tla, a samim time i u hranu koju jedemo, govorit će Cvijeta Bišćević, permakulturna aktivistica iz udruge ZMAG – Zelena mreža aktivističkih grupa, koja zajedno s Brunom Motikom potpisuje autorstvo priručnika “Briga o tlu”.
– Tlo je medij života. Ono je izvor kalorija, ugljikohidrata, bjelančevina, ulja, lijekova, energije i vlakana. Ono filtrira i skladišti vodu te može ublažiti neke od najvećih problema s kojima se suočavamo danas – od suša i poplava do klimatskih promjena. Tlo je osnovni resurs primarnih djelatnosti. Plodnost tla izravno je povezana s kvalitetom i količinom hrane, te posljedično sa zdravljem ne samo ljudi, već i cijelog ekosustava, poručuje Bišćević koja će kroz predavanje, u sklopu kojeg će biti predstavljen i priručnik, govoriti o tome kako brinuti o tlu i učiniti ga plodnijim, na koje načine možemo podržati funkcije zdravog tla i doprinijeti porastu usluga ekosustava, kako se nositi s emisijama stakleničkih plinova i sve učestalijim vremenskim ekstremima, gdje možemo pohraniti višak atmosferskog ugljika, te možemo li regenerirati tlo jedući bolju hranu, a izgradnjom plodnosti tla povećati prinose, učinkovitije koristiti energiju i pritom smanjiti financijska ulaganja u poljoprivredne sustave, možemo li kroz brigu o tlu postaviti temelje zdrave kulture i ekonomije i pri tom stvoriti skladan odnos između minerala, biljaka, životinja i ljudi.
Predavanje se održava u sklopu projekta “Zelena transformacija” provedbu kojeg u 2016. financira Zadarska županija, Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove u iznosu od 10.000 kuna.