Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kaos u referadi – osoblje u sukobu sa studentima

Autor: Irena Jurjević

16.10.2008. 22:00
Kaos u referadi – osoblje u sukobu sa studentima


Šef referade svoje radno vrijeme provodi šećući hodnikom ispred referade, uvodeći red na način da hvata za ruku čak i one studente koji tim hodnikom prolaze samo kako bi došli do studentske kantine, tvrde studenti * Živaljić: Nemam komentara
Gužva u referadi zadarskog Sveučilišta, koja u posljednje vrijeme vlada zbog upisa, kulminirala je ovog tjedna sukobima između osoblja i studenata. Nervoza zbog predugog čekanja, ali i previše posla umalo je prije nekoliko dana prerasla u fizički sukob, koji je, na sreću, ipak spriječen.
Naime, na studentovu primjedbu da se ponaša poput despota, student koji je inače angažiran kao redar unio mu se u lice te ga pokušao rukom uhvatiti za bradu poručujući mu da bi ga mogao “polomiti”. Kada je student odgovorio da će pozvati policiju, redar je na njega nasrnuo još nasilnije pokušavši ga stisnutom šakom udariti u lice. Ipak situaciju su smirili ostali prisutni studenti koji su razdvojili zavađene strane – sve to prepričao nam je student S.M. (podaci poznati redakciji), koji je zajedno sa svojim kolegama imao prilike čuti i vidjeti što se posljednjih dana odvijalo u referadi Sveučilišta.
“Gubi se na kraj reda”
I on sam je, kaže, ovog tjedna doživio neugodno iskustvo s voditeljem referade Stjepanom Živaljićem dodajući da ga, kada je pokušao upitati kako treba popuniti neki obrazac, voditelj referade nije niti saslušao, već mu odgovorio: “Gubi se na kraj reda, neću ja ćaskati s tobom ovdje.”
– Nije nam namjera voditi medijski rat s referadom, ali očito ne postoji drugi način da se ovakve stvari spriječe, kazao je S. M., dodajući i to kako šef referade svoje radno vrijeme provodi šećući hodnikom ispred referade, uvodeći red na način da hvata za ruku čak i one studente koji tim hodnikom prolaze samo kako bi došli do studentske kantine.
– No sve to nije počelo s prvim gužvama ispred referade. Još prije nekih mjesec do mjesec i pol dana jedan od studenata je, budući da je cijeli sustav prijave ispita putem interneta bio pao i da prijavnice nisu došle do profesora, zatražio kao i inače u takvim slučajevima formular za prijavnicu u referadi, na što mu je šef referade na vidno iznenađenje ostalih djelatnika referade odgovorio: “Samo preko mene mrtva ćete dobit prijavnicu ovdje!”
Recimo i to da je prije nekoliko mjeseci otkaz na mjesto voditelja referade dao Rade Zrilić, kojeg studenti pamte kao izrazito kulturnu i susretljivu osobu.
Aktualni voditelj referade Stjepan Živaljić jučer nije bio raspoložen za davanje izjava te nas je uputio na Odjel za odnose s javnošću. Glasnogovornica Sveučilišta Elija Vrsaljko kazala je, pak, da će se cijela stvar ispitati odmah poslije završetka upisa, kada popusti gužva, ali i nervoza. Vrsaljko je također kazala i to kako se po pitanju problema u odnosima s osobljem referade nitko od studenata nije obratio upravi Sveučilišta te kako su prvu vijest o bilo kakvim sukobima primili upravo od novinara:
Vrsaljko: Referadi nedostaje kadra
– Za sve probleme koje imaju, studenti neka se obrate Sveučilištu. Jer, problemi se najbolje rješavaju tamo gdje i nastaju, a ne putem medija. Naša vrata su svima uvijek otvorena i koji god problem nastao – mi ih sve zaista nastojimo i riješiti, kazala je Vrsaljko, dodajući i to kako bi se u ovom slučaju trebala poslušati i druga strana, što će se i napraviti. Ukoliko se utvrdi nakon toga da je bilo povreda prava, Sveučilište će poduzeti i po tom pitanju primjerene korake.
Također, Vrsaljko je dodala i to kako je Sveučilište svjesno nedostatka kadra u referadi te gužvi koje nastaju, posebice u vrijeme upisa:
– Upravo zbog toga nedavno je primljena nova djelatnica. Radi se na tome da se pritisak u referadi smanji, no za to je potrebno vremena. Uprava Sveučilišta je upoznata s problemima koji zbog toga nastaju, i u dogledno vrijeme to će biti riješeno, no za sada molimo sve studente za strpljenje, poručila je Vrsaljko.