Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Europsko nebo

Autor: Željana Gardijan

16.10.2009. 22:00


Sudeći prema godišnjem Izvješću o napretku u kojem je Europska komisija skicirala političku i gospodarsku stvarnost Hrvatske, put do eurpskih zvijezda pun je trnja.
Premda se spomenuto izvješće od strane vlasti, očekivano, interpretira kao pozitivno i najbolje do sada, oporba, opet očekivano, u njemu pokušava čitati između redaka i apostrofirati upravo ono što može izdvojiti kao ozbiljnu primjedbu. I tu je ponovno oživljena avet korupcije koja unazađuje značajan korak napretka i sputava Hrvatsku da konačno dodirne to europsko nebo, koje, bez obzira na priče političara, iz perspektive malog čovjeka izgleda previsoko, teško dohvatljivo.
Iako se, naime, već duže vrijeme verbalno ističe spremnost politike da se obračuna s korupcijom koja, kako se moglo čuti, godišnje “pojede” milijarde kuna, glavnina izrečenog ostala je upravo na riječima pa iz te činjenice Europa izvlači po Hrvatsku veoma opasan zaključak da još uvijek politička volja nije dovoljno ojačala za istinski rat s korupcijom. Dok je, kako se prenosi iz tog izvješća, porastao broj slučajeva korupcije koji se istražuju, mali je broj optužnica. Sve dok je to tako poglavlje o pravosuđu bit će tvrd orah na kojemu će Hrvatska lomiti zube.
Ono što je još gore u priči o korupciji na svakom koraku, onoj niskoj i onoj visokoj korupciji, jest to da i bez europskih naočala hrvatski čovjek dobro vidi da živi u društvu u kojemu korupcija kao neupitno negativna nije doživljavana tako, nego kao pojava koja je postala toliko raširena da je gotovo prihvatljiva, toliko da se rat protiv nje unaprijed čini izgubljen.
Za preokretanje takvog stanja trebat će ipak više vremena od onoga predviđenog za pregovarački proces. Da bi se dodirnuo europski svod morala bi se cijela društvena klima posve promijeniti, što podrazumijeva prihvaćanje sasvim novoga sustava vrijednosti i slobodno “zviždanje”. I uređeno europsko društvo nije imuno na korupciju, samo što je tamo jasna svijest da je koruptivno ponašanje kažnjivo i da će “dolijati”.
Nevjerojatno je kratkovidno kada se po strani ostavlja upozorenje kako su korupcija i mito neizmjerno skupi ne samo trenutačno, nego dugoročno. Uzme li se samo primjer mita u visokom obrazovanju, otvara se pitanje, kakakv će stručnjak biti netko tko je kupio ispit i završio studij “ispod stola”. Po istoj logici i na istoj liniji takav će netko putem svojih veza doći na odgovorno mjesto i umjesto da unaprijedi, primjerice tvrtku, on će je upropastiti. Takvo ponašanje – kao da je iza naših života “smak svijeta” i sebična grabež na sve strane, generira potapanje moralnih vrijednosti što nakon dužeg vremena ojača korjenje korupcije.
Sigurno je da nitko ne bi želio doći u ruke liječnika koji nije dovoljno dugo bdio nad knjigom, nego se “provlačio” tijekom studija. Isto tako nigdje ne bismo trebali željeti osobe koje su ponajviše i ponajprije samo podobne.
Korupcija pod okriljem politike koja je tako teško dodirljiva vuče za sobom i sve druge kompozicije korupcije tračnicama prema provaliji, a ne prema Europi. Mutnim se poslovima u Hrvatskoj sada bavi i Europski antikorupcijski ured (OLAF).
Do sada su se i vlast i oporba samo razmetali riječima o antikorupcijskim planovima, Uskok je ponešto “uskočio”, no to se pokazuje nedovoljnim za željeni “strjeloviti” let prema europskom nebu.