Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Marko Alvir novi-stari predsjednik

16.10.2011. 22:00
Marko Alvir novi-stari predsjednik


Tako su odlučila 33 člana skupštine s pravom glasa. Na skupštini je nazočilo čak 45 od 55 skupštinara. Među njima je bilo i 12 maloljetnih skupštinara – članova KUD-a koji nisu imali pravo glasa


Ovogodišnji dobitnik nagrade Općine Zemunik Donji KUD “Sv. Kata”, jedno od najaktivnijih kulturno-umjetničkih društava u Zadarskoj županiji, održao je u subotu redovnu izbornu skupštinu. Za novog-starog predsjednika izabran je Marko Alvir. Tako su odlučili 33 člana skupštine s pravom glasa. Na skupštini je nazočilo čak 45 od 55 skupštinara. Među njima je bilo i 12 maloljetnih skupštinara – članova KUD-a, koji nisu imali pravo glasa.
– U četiri godine svi zajedno smo uz svesrdnu podršku naše Općine, naših sponzora i osobnim doprinosom proživjeli puno lijepih zajedničkih trenutaka ili, kratko rečeno, preko 70 nastupa diljem Lijepe Naše, naglasio je Alvir nakon što je biranim riječima zahvalio na novom četverogodišnjem povjerenju.
Četiri godine KUD-a
I sve drugo gotovo da je ostalo po starom – na dobro uhodanoj, radišnoj i vrijednoj, primjerenoj ekipi. Za Upravni odbor biralo se 9 od 11 predloženih kandidata. Za dopredsjednika je izabran je Željko Šarić, dok će u novom četverogodišnjem mandatu dužnost tajnice obnašati Nela Alvir, a rizničarke Lozivka Župan.
Ostali članovi su: Ana Marija Matković, Željka Dragaš, Ante Pinčić, voditelj folklorne sekcije Ivica Ivan Fabijan i načelnik Josip Marušić. U novi Nadzorni odbor izabrani su Pave Alvir, Mladen Jermen i Marijana Dujak.
Ravnokotarski KUD “Sv. Kata” prije točno četiri godine osnivačku skupštinu je održao u kripti, odnosno podrumu župne crkve Kraljice Mira – kraljica Hrvata, u vjeronaučnoj dvorani. Subotnja izborna skupština održana je ne u podrumu crkve, već u potkrovlju općinske zgrade u centru Zemunika Donjeg, u vlastitim, brižno uređenim prostorijama KUD-a.
– Započeli smo praktički od nule, bez novca, bez nošnji. U međuvremenu smo kompletirali 40 muških, ženskih i djevojačkih nošnji, a susretljivošću Općine uredili smo i vlastite prostorije, govori Alvir.
Danas o njima, bez imalo pretjerivanja, znaju diljem Lijepe Naše i drugdje. Ponosno i uspješno članovi KUD-a pronose dično ime Zemunika.
– I tada smo imali 43 aktivna folkloraša, a i danas sa 10-ak mlađih članova također imamo 43 aktivna folkloraša u jednom od najbrojnijih folklornih društava i udruga od sveukupno 44 u Zadarskoj županiji. Ovih dana u suradnji sa školom u rad KUD-a uključit će se još 15 do 20 članova, ponosno će Alvir čija je gotovo svaka izgovorena rečenica ili misao popraćena burnim aplauzom odobravanja.
Nastup na Vinkovačkim jesenima
Najmanje su kod kuće u Donjem i Gornjem Zemuniku. Općina je početkom godine kupila moderni školski autobus pa zemunički folkloraši stalno nekud putuju i nastupaju diljem Lijepe Naše.
– Nastupili smo u istarskom Tinjanu, zatim na smotri folklora u Metkoviću. Naši članovi Ana Marija Matković i Mate Marušić na zagrebačkom Hipodromu su darivali svetog oca Benedikta XVI. Nastupili smo i u Ivanić Gradu, Međimurju, Okučanima, Kostajnici te diljem Zadarske županije. Zajedno s Općinom Zemunik bratimili smo se s Lužanima pored Slavonskog Broda, bili smo domaćini hrvatske kulturno-umjetničke udruga ‘Hrvatski san’ iz Salzburga u Austriji, uspješno organizirali treću po redu Večer pisme, folklora i starih običaja ‘Dođi, diko, u Kotare ravne’, nabrajao je predsjednik najavljujući pritom nastup KUD-a u austrijskom Salzburgu.
Vrhunac svih ovogodišnjih zbivanja bila je Državna smotra na 46. Vinkovačkim jesenima kada je vinkovačkim ulicama prodefiliralo čak 70 folklornih skupina s ukupno četiri tisuće sudionika.
– Uz još 13 folklornih skupina iz drugih krajeva i uz kamere HTV-a predstavljali smo našu županiju na prvoj večeri Državne smotre, s ponosom je naveo Alvir koji je već od prvog dana prije četiri godine u KUD-u zacementirao moto “red, rad i odgovornost”.
Pored načelnika Jose Marušića na skupštini je nazočio njegov zamjenik Šime Vicković i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Šarić.
– Iza imena KUD ‘Sveta Kata’ zapravo stoje entuzijasti kulture, poštovatelji i čuvari glazbene i plesne tradicije Zemunika i Ravnih kotara, poruke su načelnika Marušića.