Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hrvatski pjesnički trolist

16.10.2013. 22:00
Hrvatski pjesnički trolist


Lana Derkač i Davor Šalat pjesnici su mlađe generacije hrvatskoga poetskoga naraštaja te su mahom vezani uza zagrebačku poetsku scenu, dok je Tomislav Marijan Bilosnić, hrvatski poetski bard izrazito vezan uza Zadar
U organizaciji Društva hrvatskih književnika – ogranak Zadar i Znanstvene knjižnice – Zadar u utorak 15. listopada s početkom u 19 sati održan je vrlo zanimljivi i inspirativan pjesnički susret Lane Derkač, Davora Šalata i Tomislava Marijana Bilosnića poetski nazvan susretom Pjesničkoga trolista. Lana Derkač i Davor Šalat pjesnici su mlađe generacije hrvatskoga poetskoga naraštaja, te su mahom vezani uza zagrebačku poetsku scenu, dok je Tomislav Marijan Bilosnić, hrvatski poetski bard izrazito vezan uza Zadar. U tom se smislu moglo primijetiti kako se Bilosnić na ovoj pjesničkoj manifestaciji pokazao kao domaćin  pjesnicima kontinentalne Hrvatske. Naime, zanimljivo je da Lana Derkač živi i stvara u Cesarićevoj Slavonskoj Požegi, Davor Šalat u Šenoinom Zagrebu, a kako je poznato Bilosnić u Zoranićevu Zadru, pa je metafora Pjesničkoga trolista ovdje oslikala i njihovu povezanost unutar cjelokupnog hrvatskoga kulturnog prostora – od Jadrana do Slavonije.
Lana Derkač isključivo piše poeziju. Za svoju liriku ova je pjesnikinja višestruko nagrađivana a uvrštena je u pregršt hrvatskih antologija, zbornika i izbora. Sudjelovala je na više inozemnih festivala poezije, pa je iz svega prepoznatljivo kako je ova pjesnikinja poeziju i riječ odabrala kao životni poziv i put. Dakako, sve je to još više potvrdio njezin zadarski nastup gdje se iskazala iznimnim umijećem govorenja poezije i njezina prenošenja do slušatelja.
Davor Šalat osim što je vrlo ugledan i priznat pjesnik, u hrvatskoj kulturi plijeni pažnju svojim književno-kritičarskim i uređivačkim radom. Dosada je uredio više izbora djela poznatih i uglednih hrvatskih književnika poput Željka Sabola, Gojka Sušca i Dubravka Škurle. Već niz godina Šalat uređuje časopis DHK za međunarodnu suradnju. Kao i Lana Derkač i ovaj je pjesnik dosada dobio više značajnih pjesničkih Most / The Bridge nagrada. Zadarskoj publici predstavio se izborom lirike, mahom iz zbirke Tumačenje zime.
 
Tomislav Marijan Bilosnić ugledni hrvatski pjesnik koji je po svojim književnim i umjetničkim interesima, kao i samim književnim djelom, fenomen hrvatske kulture i umjetnosti, predstavio je svoje pjesništvo iz novijih i recentnih pjesničkih zbiraka Molitve, Kuća, Afrika i Odisej. Bilosnić je, također višestruko nagrađivan hrvatski autor u zemlji i inozemstvu te jedan od najprevođenijih hrvatskih suvremenih pjesnika. Čitajući dirljivu Kornatsku molitvu, koju je publika iznimno prihvatila suživljujući se s tragedijom stradalih vatrogasaca na Kornatima, Bilosnić je ujedno i zaključio ovaj dojmljiv pjesnički susret.