Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rostuhar u Biogradu – Motociklom do Zanzibara

16.10.2013. 22:00
Rostuhar u Biogradu – Motociklom do Zanzibara


Ovo je multimedijalno predavanje o putovanju kroz Afriku, motociklom od Zagreba do Zanzibara koje omogućuje živo upoznavanje s malo poznatim afričkim plemenima, njihovim kulturama i običajima, kulturno-povijesnim i arheološkim lokalitetima, objašnjavala je Sipina
Gradska knjižnica Biograd na Moru u utorak navečer je oborila rekord posjećenosti na organiziranim kulturno animacijskim aktivnostima u posljednjih 13 godina, od kada je napravljena sanacija čitaonice.
Razlog je bilo izuzetno zanimljivo multimedijalno putopisno predavanje pustolova, putopisca i fotografa Davora Rostuhara iz Zagreba pod nazivom ‘Motociklom do Zanzibara’.
Davor Rostuhar (31) je slobodni pisac i fotograf koji već 12 godina putuje svijetom i objavljuje reportaže u National Geographicu i drugim medijima te je dosad objavio četiri uspješne knjige. Jedan je od najčitanijih hrvatskih putopisaca, a glavni urednik National Geographica za njega kaže da je “najveći pustolov među fotografima i najbolji fotograf među pustolovima”.
Davorova suputnica Maja Tanasovski (27) je magistrirala na studiju političkih znanosti s radom na temu afričke geopolitike te se problemom Afrike planira baviti i na doktorskom studiju.
Na putovanju dugom 20.000 kilometara i 250 dana autor je posjetio neke od najfascinantnijih afričkih kultura i mjesta, upoznao neobične običaje i način života domorodaca.
– Ističe se Bijela pustinja, jedan od najljepših predjela najveće pustinje na svijetu – Sahare, sudanske piramide, kojih je više od egipatskih i potpuno su drugačijeg stila gradnje, govori Davor Rostuhar te nastavlja:
– Na sjeveru Etiopije je neobično mjesto Lalibela gdje su crkve uklesane u stijenama i gdje stanovništvo već tisućljeće i pol prakticira izvorni oblik biblijskog kršćanstva. Na sjeveru Kenije je zloglasna cesta Moyale, jedna od najopasnijih i najtežih cesta u Africi gdje somalijski odmetnici gađaju putnike kopljima kako bi ih opljačkali.
Riječ je o iskustvima koje je s djevojkom Majom Tanasovski imao na putovanju motociklom od Zagreba do Zanzibara.
– Nakon vožnje od Zagreba do Istanbula te prelaska brodom od Turske do mediteranske obale Egipta, putovali smo prema jugu, kroz Egipat, Sudan, Etiopiju, Keniju i Tanzaniju, zaključivši prvi dio ekspedicije na otoku Zanzibaru, naglasio je Rostuhar nakon čega je govorio i o humanitarnom projektu Afrika Aktiva.
– Mi smo boravili i u plemenu koje nije bilo u doticaju s civilizacijom, ali su čuli o tome. Zanimalo ih je i zato su oni primili nas. Bili smo u međusobnom odmjeravanju. Mi smo proučavali njihov mitski svjetonazor, a oni naš moderniji način života, pojasnio je Rostuhar.