Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Predavanje o Shakespeareu na filmu privukle brojne studente

16.10.2016. 22:00
Predavanje o Shakespeareu na filmu privukle brojne studente


Projekt “Shakespeare jučer, danas, sutra” u organizaciji Odjela za anglistiku Sveučilišta u Zadru završio je u petak navečer uz zanimljiv program. Brojne studente privuklo je predavanje o filmskim adaptacijama djela Williama Shakespearea Alena Žižaka, održano u prostorijama studentskog kluba Božo Lerotić.
– Na Shakespeareovim djelima temeljeno je 1185 filmova i serija, od kojih je preko 400 direktnih adaptacija njegovih djela, rekao je Žižak.
U nastavku je govorio o filmašima koji su se bavili Shakespeareovim djelima, poput Laurencea Oliviera, Orsona Wellsa, Akire Kurosawe, Franca Zefirellija, Kennetha Branagha, Julie Taymor…
O neengleskoj adaptaciji Kralja Leara, filmu Ran Akire Kurosawe, saznali smo da je, kada je bio snimljen, bio najskuplji japanski film, a ženski likovi, odnosno kćeri, u filmu su zamijenjene sinovima.
Najpoznatiji filmski Hamlet, iako su ga mnogi kasnije naslijedili, bio je i ostao veliki britanski glumac Laurence Olivier, koji je film o Hamletu sam i režirao. Film je nagrađen s ukupno četiri Oscara, među kojima onima za najbolji film i najbolju mušku glavnu ulogu. Iz tog je Hamleta, istaknuo je Žižak, izbačena politička dimenzija Shakespeareova djela. Osim Hamleta, Olivier je u filmskoj ulozi utjelovio još jednog „naslovnog” lika Shakespeareovih djela, Richarda III, a za njegov monolog iz Hamleta i tog filma kritičari kažu kako su „najbolje od glume”.