Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadrani u noćnom izlasku dobrovoljno se alkotestirali

16.10.2016. 22:00
Zadrani u noćnom izlasku dobrovoljno se alkotestirali


U tjednu stravičnih prometnih nesreća na hrvatskim cestama obilježena je već tradicionalna Europska noć bez nesreća. Iako alkohol nije uvijek glavni uzročnik prometnih nesreća, broj stravičnih nesreća koje su se dogodile na hrvatskim cestama prošlog tjedna govore o nužnosti provedbe akcija za veću sigurnost u prometu. Tu važnost prepoznala je Udruga Sigurnost u prometu koja je već petu godinu zaredom organizirala međunarodnu akciju Europska noć bez nesreća u pet hrvatskih gradova pod pokroviteljstvom Europskog foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači.
Europska noć bez nesreća je edukacijska kampanja kojoj je cilj povećanje sigurnosti u prometu mladih vozača, a koja je 1995. pokrenuta u Belgiji. Akcija se već tradicionalno provodi istodobno u većini zemalja Europske unije s više od tisuću volontera, a u Hrvatskoj se ova akcija za odgovornu vožnju sinoć obilježila u noćnim klubovima u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Zadru gdje se odazvao veliki broj mladih između 18 i 26 godina dobrovoljnom alkotestiranju od strane volontera Fakulteta prometnih znanosti i Zagrebačke pivovare. Uz volontere udruge akciju u Zadru promicao je i olimpijski jedriličar Petar Cupać. Rezultati ove akcije pokazat će koliko su mladi zaista poslušali savjete i ne konzumirali alkohol ako su namjeravali nakon izlaska sjesti za volan.
– Rezultati akcije Europska noć bez nesreća prošlih godina pokazuju kako je konzumacija alkohola od strane mladih vozača još uvijek značajno prisutna tijekom noćnih izlazaka što ukazuje na neodgovorno ponašanje i nužnost provedbe ovakvih projekata s ciljem da se što više educira i upozori javnost, a pogotovo mlade vozače o opasnostima vožnje u alkoholiziranom stanju, zaključio je glavni tajnik udruge Sigurnost u prometu Georg Davor Lisicin.