Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Suđenje će završiti jedino ako se na sudu pojavi žrtva

Autor: Minja Gugić

16.11.2008. 23:00
Suđenje će završiti jedino ako se na sudu pojavi žrtva


Za otmicu Ljupča Dimitrijevskog optužen je Jakov Rodić kao organizator te Bekim Miftari i Leonardo Ćibarić kao njegovi pomagači. Otmica se dogodila prije više od pet godina, usred bijela dana na Trgu pet bunara zbog navodnog duga od tadašnjih sto tisuća njemačkih maraka
Nakon dva mjeseca od posljednje rasprave, danas bi se na Županijskom sudu u Zadru trebalo nastaviti suđenje Jakovu Rodiću, Bekimu Miftariju i Leonardu Ćibariću zbog otmice Ljupča Dimitrijevskog, a posljednja rasprava je odgođena zbog nedolaska žrtve Ljupča Dimitrijevskog, koji se opravdao rukom pisanom porukom i ćiriličnim pismom koju nitko u sudnici Županijskog suda nije znao pročitati te nedolaska drugooptuženog Bekima Miftarija i trećeoptuženog Leonarda Ćibarića. Naime, Ljupče Dimitrijevski nije došao na zadarski sud jer je za njim u Makedoniji raspisana tjeralica zbog prijevare pa se boji da bi mogao biti uhićen. No, kako se moglo vidjeti na jednoj od ranijih rasprava, otmičari i žrtva su u dobrim odnosima.
Naime, Jakov Rodić kao navodni organizator njegove otmice, s Dimitrijevskim je prijatelj jer ga je na zamolbu predsjednika Sudskog vijeća, Borisa Babića nazvao mobitelom i on mu se odmah javio.
Sudac Babić je potom preuzeo poziv i pojasnio Dimitrijevskom da se mora odazvati sudu, jer se bez njega kazneni postupak neće moći okončati te je dodao kako može slobodno doći u Zadar bez bojazni da će biti uhićen, jer u Hrvatskoj za njim nije na snazi tjeralica.
Gotovo filmska priča oko otmice Ljupča Dimitrijevskog, podsjećamo, dogodila se prije više od pet godina, kada su Rodić, Ćibarić i Miftari usred bijela dana, na Trgu pet bunara i to pred očima brojnih prolaznika i gostiju obližnjeg kafića koji su sjedili na terasi, strpali na silu Dimitrijevskog u automobil i odveli ga u Kistanje, gdje su ga u Rodićevoj kući tukli i prijetili mu smrću, tražeći od njega da im vrati dug od tadašnjih sto tisuća njemačkih maraka. Ljupče Dimitrijevski bio je inače poznat kao sitni švercer i trgovac voćem, zapravo bavio se raznim poslovima. Njima se nedugo nakon otmice sudilo na Županijskom sudu u Zadru pa je tako Jakov Rodić bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godine i pol, Ćibarić na osam mjeseci, a Bekim Miftari na dvije godine zatvora. No, Vrhovni sud Republike Hrvatske poništio je presudu Županijskog suda u Zadru zbog niza nepravilnosti pa je postupak vraćen na ponovno suđenje.
Za “padanje” presude je između ostalog tada bio zaslužan sada suspendirani odvjetnik Marko Marinović, koji je branio Rodića i Ćibarića, a koji je u svojoj žalbi na tadašnju presudu naveo da su prekršene odredbe kaznenog postupka, a činjenice pogrešno utvrđene što je Vrhovni sud RH naposljetku i prihvatio.
Trojica otmičara iz Kistanja tada su na suđenju rekla kako im Dimitrijevski dvije godine duguje sto tisuća njemačkih maraka te je to bio razlog otmice. Sva trojica su nakon izrečenih presuda puštena iz pritvora pa se sada brane sa slobode.
Ali, kako je još na prošloj raspravi naglasio i sudac Boris Babić, mnoge dvojbe trebale bi biti riješene i sudski postupak mogao bi biti završen, jedino ako se suđenju napokon odazove i sam – Ljupče Dimitrijevski.