Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HKK postaje HNK Zadar

Autor: Marija Knežević

16.11.2009. 23:00
HKK postaje HNK Zadar

Foto: Filip BRALA



Promjena naziva kazališta ipak ne znači veću financijsku potporu koju uživaju kazališta u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, već ju i dalje financira osnivač, odnosno Grad Zadar


Hrvatska kazališna kuća Zadar će, po svemu sudeći, uskoro promijeniti ime u Hrvatsko narodno kazalište Zadar. Odluka o promjeni imena donijet će se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.
– Uvjeti su bili da imamo ozbiljnu dramsku produkciju i četverogodišnji plan kojeg je osnivač, odnosno Grad Zadar, prihvatio, kaže Renato Švorinić, ravnatelj kazališta.
Zakon je donesen prije tri godine i prema  njemu kazalište može biti imenovano „Hrvatskim narodnim”, samo ako se za to ispune svi potrebni uvjeti. Zadarsko kazalište ih je ispunilo prije isteka propisanog roka, odnosno kraja 2010. godine.
– Gradsko vijeće utvrdilo programski i financijski okvir HKK Zadar, na temelju kojeg su zaposleni profesionalni dramski umjetnici i pripadajuće tehničko osobolje i profesionalna produkcija dramskih komada koji uključuju dvije do tri predstave na godinu, kaže Radovan Dunatov, gradski poglavar za kulturu, šport i predškolski odgoj.
Promjena naziva kazališta ipak ne znači veću financijsku potporu koju uživaju kazališta u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, već ju i dalje financira osnivač, odnosno Grad Zadar.
–  Zadarsko kazalište jedino je od regionalnih koje je dosad uspjelo ispuniti sve uvjete koji su potrebni za promjenu imena. Što se tiče financija ništa se neće promijeniti. zadarsko kazalište je osposobljeno za javno izvođenje dramskih, glazbeno-scenskih  i drugih scenskih djela. Što kazalište, odnosno ansambl i produkcija, budu više rasli i napredovali, mi ćemo tome nastojati prilagoditi i financije te se nadamo kako će predstava u domaćoj produkciji biti i više od dvije do tri godišnje kao dosad, zaključio je Dunatov.
Budući da Zadar ima novi ansambl, domaću produkciju, a uskoro će promijeniti i ime, za očekivati je kako će obnoviti i svoju internetsku stranicu, koja je prilično nepregledna. Osim toga, „Povijest kazališta” je zadnju put izmjenjena 6. srpnja 2007. godine.