Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nakon 11 godina oslobađajuća presuda pilotu Vraniću

Autor: Minja Gugić

16.11.2009. 23:00


Nakon čak 11 godina krajem prošlog tjedna na Općinskom sudu u Zadru donesena je nepravomoćno oslobađajuća presuda za pilota Davora Vranića (41) iz mjesta Visočane nedaleko od Zadra koji je bio optužen da je iz nehata prouzročio smrt svog dobrog prijatelja i kuma, Šime Ražnjevića iz Polače.
 Slučaj kakvog doista zadarska javnost ne pamti dogodio se 1998. godine u Polači kada je Vranić tada kao pilot instruktor za vrijeme obuke učenika lopaticom rotora helikoptera “zakačio” Ražnjevića i usmrtio ga. Vranić je naime, tada spustio helikopter u polje, namjeravajući pozdraviti prijatelja koji je zajedno sa suprugom i kćeri obavljao poljoprivredne radove.
Nakon što su se pozdravili, ušao je helikopter i počeo uzlijetati, no praveći zaokret, Vranić je u niskom letu preletio iznad glava obitelji Ražnjević.
Helikopter je potom i rotorom udario u zemlju, a lopatica rotora udarila je Šimu Ražnjevića u glavu, zbog čega je na mjestu preminuo.
Lakše ozljede tada je zadobio i učenik kadet Marko Včelik, a helikopter, čija se vrijednost procjenjivala na milijun američkih dolara, potpuno je uništen.
Vranić je optužen da je iz nehata izazvao opasnost za život i imovinu većeg opsega, prouzročivši smrt Šime Ražnjevića.
Jedan od razloga ovako dugotrajnog sudskog procesa je, kako samo doznali i vještačenje helikoptera koje je navodno trajalo gotovo pune četiri godine, a upravo se na tom vještačenju temeljila i oslobađajuća presuda.
Naime, vještaci nisu mogli sa stopostotnom i nedvojbenom sigurnošću otkloniti mogućnost da je nesreću prouzročio tehnički kvar na helikopteru te je zbog toga i presuđeno u korist optuženog pilota, a i teza obrane je bila kako je u pitanju tehnički kvar, a ne pilotova greška što je Sudsko vijeće na kraju i prihvatilo.
Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, a konačnu odluku donijet će sud drugog stupnja što je u ovom slučaju zadarski Županijski sud.