Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Škulića glavica bit će dio gospodarsko-zanatske zone

16.11.2010. 23:00
Škulića glavica bit će dio gospodarsko-zanatske zone


Škulića glavica sa svojih desetak hektara prostora sastavni dio buduće ražanačke gospodarsko-zanatske zone “Vukovac”. Ona bi po svim planovima općinskog vodstva trebala sa svim svojim pratećim sadržajima zaživjeti tijekom 2011. godine. Za taj projekt Općina je već izdala nalog da se izradi urbanistički plan uređenja
Dugogodišnja nastojanja općinske uprave na čelu s načelnikom Dragutinom Miočićem da se stane na kraj nekontroliranom bujanju jednog od trenutačno najvećih divljih odlagališta u Zadarskoj županiji Škulića glavici konačno su jučer urodila plodom.
Tri kubika opasnog otpada
Naime, nakon provedenog javnog natječaja koji su u skladu sa zakonom zajednički inicirali nositelji projekta Općina Ražanac i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske, odabran je najpovoljniji ponuđač i to specijalizirana tvrtka za ovaj vid poslova “Eurko d.d.” iz Vinkovaca, čiji su strojevi i mehanizacija napokon krenuli u ovaj posao. Poslovi su procijenjeni na oko 450.000 kuna od čega će Fond namaknuti 60 posto, a Općina Ražanac 40 posto sredstava. Izvođač ima na raspolaganju 60 radnih dana da obavi radove, a njih će na terenu nadzirati stručnjaci zadarske projektantsko-geodezijske kuće “Blok projekt d.o.o.”, vlasnika Željka Predovana.
Inače, po procjeni stručnjaka na divljem odlagalištu Škulića glavica, veličine od 3 do 4 hektara, a koje se nalazi u neposrednoj blizini Ražanca s njegove južne strane, u proteklih desetak pa i više godina nagomilalo se preko 16 tisuća kubika raznog otpada. Među njime je najviše građevinskog otpada, a nakon obavljenog detaljnog uvida ustanovljeno je da je po terenu razbacano oko 300 kubika metalnog otpada, sto kubika mješovitog komunalnog otpada te oko tri kubika opasnog otpada, i to uglavnom salonit ploča. Komunalni otpad počeo se odvoziti i odlaže se na odlagalište zadarske “Čistoće” iznad Dikla, a većina će se građevinskog otpada izdvojiti te se odložiti na poljski put Ražanački kolovoz, koji se nalazi južnije od zaseoka Rudići i Garići i udaljen je od Ražanca oko tri kilometra. Na koncu, u završnoj fazi čitav prostor Škulića glavice primjereno će se tamponirati i na njega će biti postavljeni jasni znakovi upozorenja i zabrane bilo kakvog ponovnog odlaganja i nasipanja, o čemu će brigu voditi ražanačke općinske komunalne službe.
Pametno korištenje Škulića glavice
Treba reći da je Škulića glavica sa svojih desetak hektara prostora sastavni dio buduće ražanačke gospodarsko-zanatske zone “Vukovac”. Ona bi po svim planovima općinskog vodstva trebala sa svim svojim pratećim sadržajima zaživjeti tijekom 2011. godine. Za taj projekt Općina je već izdala nalog da se izradi urbanistički plan uređenja. On je prošao tijekom trećeg mjeseca ove godine proceduru javnog izlaganja i u Općini vjeruju kako bi uskoro trebali dobiti i građevinsku dozvolu.
Po riječima općinskog načelnika Dragutina Miočića, u ovaj će projekt, koji će ubuduće biti svojevrsni zamašnjak daljnjeg razvoja ove podvelebitske općine, njihova Općina uz pomoć Ministarstva gospodarstva RH investirati putem proračuna znatna sredstva, u prvom redu za izgradnju komunalne infrastrukture ceste, struje, vode, telefona i tome slično.
– Kao što je poznato, zemljište Škulića glavice i čitave zone Vukovac u vlasništvu je Republike Hrvatske, to jest u posjedu Hrvatskih šuma – Šumarije Zadar. Mi smo stoga već od ranije podnijeli zamolbu Državnom uredu za raspolaganje državnom imovinom da nam se dodijeli to zemljište na korištenje. Iz dana u dan očekujemo pozitivan odgovor i mi ćemo tada konačno isti taj teren privesti svrsi na opće zadovoljstvo i dobrobit naše Općine, Zadarske županije i Republike Hrvatske u cjelini, zaključio je načelnik Miočić.