Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarski liječnici posjetili svjedočanstva patnje

16.11.2010. 23:00
Zadarski liječnici posjetili svjedočanstva patnje


Po dolasku liječnici hodočasnici su, kako im to struka nalaže, prvo posjetili vukovarsku bolnicu i njoj pripadajući muzej, gdje su uz dobrodošlicu njihovih liječnika domaćina svjedočili o patnji, herojstvu, muci i žrtvi hrvatskih branitelja, civilnog stanovništva te medicinskog osoblja


Članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva podružnice Zadar, njih 40-ak, predvođeni predsjednikom dr. Nediljkom Jovićem hodočastili su u hrvatski grad heroj Vukovar. Hodočašće je započelo blagoslovom i Gospinom krunicom, a nastavljeno vožnjom u veseloj atmosferi do zacrtanog cilja.
Po dolasku liječnici hodočasnici su, kako im to struka nalaže, prvo posjetili vukovarsku bolnicu i njoj pripadajući muzej, gdje su uz dobrodošlicu njihovih liječnika domaćina svjedočili o patnji, herojstvu, muci i žrtvi hrvatskih branitelja, civilnog stanovništva te medicinskog osoblja.
Zahvalivši na gostoprimstvu osoblju bolnice put je hodočasnike vodio dalje do Ovčare, stratišta na kojemu je mučki umoreno oko 200 ranjenih hrvatskih branitelja. Ispred spomenika zapalili su svijeće i položili svježe cvijeće te nazočili molitvi odrješenja koju je predvodio fra Kristijan Kuhar. Okupili su se nadalje na memorijalnom groblju gdje su također zapalili svijeće te se pomolili za pokoj duša hrvatskih branitelja. Posjet Vukovaru okončali su obilaskom razrušenog samostana Sv. Filipa i Jakova gdje su isto tako sudjelovali u svetom euharistijskom slavlju.
Drugog dana boravka zadarske je hodočasnike put vodio prema Trpinjskoj cesti, groblju neprijateljskih tenkova. Tamo su ispred spomenika legendarnom generalu HV-a Blagi Zadri zapalili svijeće i položili cvijeće te se ujedno pomolili za sve stradale hrvatske vitezove. Put ih je dalje vodio u čuveno hrvatsko marijansko svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu. Sudjelovali su na misi zahvalnici koju je predvodio tamošnji svećenik fra Kristijan Kuhar. Na povratku u svoj rodni grad Zadar zadarski liječnici članovi Hrvatskog katoličkog društva svratili su u Đakovo. Iskoristili su prigodu te su pored ostalih znamenitosti posjetili đakovačku katedralu te razgledali kriptu u kojoj su pokopani čuveni đakovački biskupi, uključujući i najpoznatijeg među njima J. J. Strossmayera.