Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

GSS-ovac Primožić potvrdio kako su mrtvi prevezeni nakon očevida

16.11.2011. 23:00
GSS-ovac Primožić potvrdio kako su mrtvi prevezeni nakon očevida


– Vidio sam nekoliko poginulih, a ranjene vatrogasce nisam vidio jer je upravo u trenutku kada smo mi iskakali, zadnji ranjeni bio transportiran helikopterom u kojem si bili GSS-ovci iz Splita. Sutradan sam sudjelovao u transportu dvojice poginulih do helikoptera – posvjedočio je Siniša Primožić


Osobno sam čuo priče od ljudi s Kornata kako su se vatrogasci sklonili u tu “jarugu” od jakog vjetra koji je tog dana puhao kako bi marendali. Bila je prilična konfuzija na terenu, čak i dečki iz dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su bili iz raznih postrojbi nisu znali točan broj vatrogasaca koji su otišli na Kornat gasiti požar. U vrijeme kada sam ja došao na otok, požar je još bio aktivan jer sam preskakao preko vatre. Rekao bih kako su to bili plamičci i moglo ih se bez problema preskakati – posvjedočio je jučer na Županijskom sudu u Zadru, 48-godišnji Siniša Primožić iz zadarskog GSS-a.
On je prepričavao svoja sjećanja i odgovarao na pitanja u nastavku suđenja protiv bivšeg šibenskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice, koji je optužen zbog stradavanja 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, 30. kolovoza prije četiri godine.
Primožić je bio jedan od dvojice zadarskih spasilaca koji se tog dana spustio na kornatsko tlo kako bi pomogao unesrećenima.
– Oko 18.30 sati toga dana dobili smo dojavu od našeg nadređenog iz Splita da trebamo odmah ići na Kornat jer su vatrogasci u okruženju i treba ih izvlačiti. Mene su nazvali iz Centra 112 i ja sam im rekao kako su ozlijeđeni prevezeni, a poginuli vatrogasci su ostali na otoku. Mrtvi vatrogasci prevezeni su tek sutradan nakon obavljenog očevida – rekao je Primožić odgovarajući na pitanja optužbe i obrane.
– Iskočili smo pred sam sumrak, a onda smo ostali još dva sata jer smo čekali brod da nas vrati natrag. Ne sjećam se više je li to bio brod Lučke kapetanije ili Pomorske policije. Na terenu sam vidio još jedan helikopter u kojem su bili naši kolege iz Splita. Vidio sam nekoliko poginulih, a ranjene vatrogasce nisam vidio jer je upravo u trenutku kada smo mi iskakali, zadnji ranjeni bio transportiran helikopterom u kojem si bili GSS-ovci iz Splita. Sutradan sam sudjelovao u transportu dvojice poginulih do helikoptera. Pri povratku, na brodu imao sam milijun poziva, među ostalima i od novinara koji su pitali što se to dogodilo na Kornatu – prepričao je Primožić, demantirajući tako špekulacije da su tijela mrtvih vatrogasaca micana s mjesta tragedije.
Naglasio je kako je bila u pitanju njegova nenamjerna pogreška iako je Vatrogasnom operativnom središtu rekao suprotno.
Trojica operatera iz Divulja
Prije njega svjedočila su trojica operativaca iz Vatrogasno-operativnog centra u splitskim Divuljama koji su pojašnjavali način njihova rada. Tako je Robert Rožić posvjedočio da je tog dana oko 21.50 imao neprovjerenu informaciju da ima sedam ozlijeđenih, a da su trojica poginulih vatrogasaca zbrinuta.
Njegov kolega Krešimir Kordek potvrdio je kako su oko 20.30 sati toga dana počele stizati informacije o ozlijeđenim vatrogascima, ali je naglasio kako su to bile informacije iz više raznih izvora i bile su neprovjerene.
– Razgovarao sam tada, oko 17 sati i s dežurnim u šibenskom Vatrogasnom centru i Slavicom i upravo on me pitao znam li što se događa na Kornatu i što je s vatrogascima. Prije toga u 16.28 Tomislav Vuko, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje javio nam je kako treba hitno poslati helikopter na Kornat jer su “vatrogasci u okruženju” – pričao je Kordek.
Informaciju o trojici mrtvih vatrogasaca koji su odvezeni u Zemunik, kako je rekao, Kordek je dobio od Centra 112, a njima je to “prenio GSS-ovac Siniša Primožić”.
– U 17.56 sati nam je naznačeno da se o događaju govori “tiho”, što je značilo da se u javnost ne izlazi s neprovjerenim i netočnim informacijama. U večernjim satima počela su se pojavljivati imena vatrogasaca – naveo je svjedok Kordek dok je Damir Bujas uglavnom pojašnjavao način njihova rada u operativnom središtu.
Suđenje se nastavlja i danas.


Maru Mihočeviću “crveni karton”




Odvjetnik obitelji oštećenih jučer je doista uspio dovesti do ruba strpljenja predsjednika Sudskog vijeća Borisa Babića postavljajući pitanja operaterima iz Divulja. Naime, ta pitanja nisu imala nikakve veze s optužnicom koja je Draženu Slavici stavljena na teret, pa ga je sudac Babić više puta upozoravao da postavlja konkretna pitanja vezana uz konkretni događaj da bi mu naposljetku rekao kako mu je jasno od početka što Mihočević pokušava, ali da ga je “tolerirao” iz dubokog pijeteta prema žrtvama i njihovim obiteljima. Naime, sudac Babić mu je rekao kako “vodi paralelnu istragu i sudski postupak” te da je njegovo strpljenje pri kraju. Mihočevićevim pitanjima na isti je način prigovorio i Slavičin zadarski odvjetnik Slaven Dmitrović.


Tužitelj optužio svjedoka da ne govori istinu


Na početku jučerašnje rasprave tužitelja Zvonko Ivić osvrnuo se na svjedočenje bivšeg tajnika šibenskog JVP-a Jordana Žaje dan ranije. Ustvrdio je kako Žaja nije rekao istinu kada je izjavio da poginulim maloljetnicima Marku Stančiću i Karlu Ševerdiji nisu uručene diplome o položenom ispitu za vatrogasno zvanje te da je njihove diplome potpisao upravo Dražen Slavica.
Kao dokaz, sudu je dostavio kopije izvatka iz matične knjige DVD-a Vodice, no Slavičin odvjetnik Slaven Dmitrović pojasnio je kako Slavica nije dijelio uvjerenja o osposobljenosti za vatrogasce, jer je originale uvjerenja iz dokumentacije Vatrogasne zajednice Šibenik izuzela policija, a među njima nije bilo onih za Stančića i Ševerdiju.