Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hrelja obećao ukidanje povlaštene mirovine saborskih zastupnika

16.11.2011. 23:00
Hrelja obećao ukidanje povlaštene mirovine saborskih zastupnika


Ako to HSU i Kukuriku ne učine, kaže Hrelja, doći će do deficita demokracije, jer nitko nema pravo očekivati da će deset godina prije svih otići u visoku mirovinu


Hrvatska stranka umirovljenika donijela je u „dotu” koaliciji Kukuriku 2,9 milijardi kuna. Naime, toliko iznosi ukupno obeštećenje i dodaci na mirovine koje su rezultat napora ove stranke. Stoga je HSU priznat i ponosan partner koalicije Kukuriku koja je usvojila 95 posto našeg programa mirovinskog sustava, rekao je jučer u Zadru predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.
Prioritet svih prioriteta njegove stranke, bit će usklađivanje mirovina sa zakonom, ali i usklađivanje formule po kojoj se mirovine izračunavaju. Sadašnja formula, kaže Hrelja, je dobra samo onda kada postoji ravnomjeran rast plaća. Međutim, u zadnje dvije godine realna vrijednost mirovina je pala za 3,1 posto, a plaće su rasle 0,1 posto. Stoga će se HSU-ovci založiti za usklađivanja mirovina s rastom životnih troškova, jer je danas prosječna vrijednost mirovine tek 39 posto prosječnog iznosa plaće u RH. HSU-ovci će se također, založiti za pravednost i jednakost. To znači da će mirovina iznositi po formuli, tko je uplaćivao više, imat će i veću mirovinu.
– Želimo se založiti za institut punog radnog staža jer ne možemo ignorirati da se životni vijek produžio i da su se poboljšali uvjeti života. No, s pozicije pravičnosti i nećemo tretirati isto one ljude koji rade u nejednakim uvjetima. Nećemo dozvoliti da čovjek ostane bez imovine jer je gazda tvrtke raskučio tvrtku i doveo je do propasti. Založit ćemo se za njemački model gdje će u takvim slučajevima radnik dvije godine tražiti posao na burzi, a onda poći u mirovinu bez penalizacije, rekao je Silvano Hrelja.
Hrelja je obećao da će već u prvoj godini mandata ukinuti povlaštene mirovine saborskih zastupnika, članova Vlade RH i Ustavnog suda. Ako to HSU i Kukuriku ne učine, kaže Hrelja, doći će do deficita demokracije, jer nitko nema pravo očekivati da će deset godina prije svih otići u visoku mirovinu.


Vratiti dostojanstvo umirovljenicima




Kandidatkinja SDP-a za Sabor RH Renata Sabljar Dračevac rekla je da je dosadašnji zdravstveni sustav bio izrazito loš za umirovljenike. Dolaskom na vlast Kukuriku koalicije ukinut će participacije za lijekove koje moraju plaćati umirovljenici. Njena kolegica iz HNS-a Vesna Sabalić smatra da je vrlo važno vratiti dostojanstvo građanima, osobito umirovljenicima što svojim izbornim programom, koji se temelji na rastu gospodarstva, jamči koalicija Kukuriku.