Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Od malih nogu upoznati s preradom maslina

16.11.2011. 23:00
Od malih nogu upoznati s preradom maslina


Tridesetak djece u dobi od pet i šest godina starosti, polaznika Dječjeg vrtića “Pinokio”, predvođeni ravnateljicom Ivančicom Vukić Smolić te odgojiteljicom Ivanom Jurčić Gaši, jučer su posjetili jedno od prvih postrojenja za preradu maslina na širem zadarskom području uljaru “Kožino” u Kožinu. Goste iz grada Zadra ljubazno su primili i ugostili vlasnik uljare Sergej Vedrić i njegovi djelatnici.
– U ovoj hvalevrijednoj i korisnoj akciji najmlađim Zadranima prezentirali smo kako i na koji način se provodi proces prerade maslina. S posebnom su pozornošću pratili sve što se događa u uljari, ali ipak im je po onome što se dalo zamijetiti najzanimljiviji bio proces ulaska maslina u stroj za preradu te izlazak ulja u za to pripremljenu posudu. Ovo je zaista bio pravi potez jer se djecu od malih nogu mora i treba učiti kako treba raditi da bi danas-sutra kad odrastu i oni sami bili spremni uhvatiti se u koštac s ovim poslom, reći će zadovoljno vlasnik uljare Sergej Vedrić.
– Prije nego što smo stigli ovdje u uljaru s djecom smo odgledali berbu maslina u masliniku poznatog dikljanskog maslinara i uljara Marina Matešića. Tamo smo svi zajedno susretljivošću gospodina Matešića saznali kakvih sve ima sorti maslina, kako se sade, zalijevaju, čuvaju od napada bolesti, beru, čiste te pripremaju za meljavu. Ovim putem u svoje osobno ime te ime djece i njihovih roditelja najtoplije zahvaljujemo našim današnjim domaćinima i vrijednim radnicima Sergeju Vedriću i Marinu Matešiću na vremenu koje su odvojili za nas i naše male Zadrane, rekla je ravnateljica “Pinokija” Ivančica Vukić Smolić.
Prije nego što su napustili uljaru za djecu je vlasnik Vedrić pripremio dječji domjenak, kolače, kekse, razne slatkiše, štapiće i sokove. Za uzvrat i znak hvale ona su njemu i njegovim zaposlenicima, kao i maslinarima čije su se masline nalazile u preradi, otpjevali nekoliko poznatih dječjih skladbi.