Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Razminira se grob indijanskog poglavice Winnetoua

16.11.2011. 23:00
Razminira se grob indijanskog poglavice Winnetoua


Trenutačno se na području općine Jasenice provode dva projekta razminiranja, Tulove grede tlocrtne površine 68.634 četvornih metara i Mali Alan tlocrtne površine 77.243 četvornih metara. Na tim se područjima prema pričama Karla Maya snimao legendarni serijal, deset filmova o avanturama Winnetoua, objašnjava Martin Baričević, načelnik Jasenica


Hrvatski centar za razminiranje za danas je organizirao obilazak radilišta razminiranja sumnjivog minsko-eksplozivnog područja prema projektu “Područje Tulovih greda”, tlocrtne površine 68.634 četvornih metara.
Radilište će obići Ralf H. Mayer, pukovnik, vojni ataše u Veleposlanstvu SR Njemačke u Republici Hrvatskoj, Zdravko Modrušan, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje i načelnik Općine Jasenice Martin Baričević.
Filmske i minske kulise
– Ovaj projekt financiran je sredstvima Vlade SR Njemačke, preko ASB-a, u vrijednosti od 380.000 kuna. Potrebno je napomenuti da je do danas Vlada SR Njemačke ukupno donirala 70 milijuna kuna za protuminsko djelovanje u Republici Hrvatskoj tijekom proteklih trinaest godina, navodi Mladen Crnković, predstojnik Ureda ravnatelja HCR-a.
Projekt “Područje Tulovih greda” iznimno je važan jer se nalazi na području Parka prirode Velebit te je dio planova razminiranja i čišćenja tog dijela Velebita kako bi se omogućilo, svim poštovaocima prirodnih ljepota Velebita nesmetano uživanje.
– Trenutačno se na području općine Jasenice provode dva projekta razminiranja, Tulove grede tlocrtne površine 68.634 četvornih metara i Mali Alan tlocrtne površine 77.243 četvornih metara. Na tim se područjima prema pričama Karla Maya snimao legendarni serijal, deset filmova o avanturama Winnetoua, objašnjava Martin Baričević, načelnik Jasenica.
Filmske kulise su za vrijeme Domovinskog rata postale zona razdvajanja od listopada 1991. do kolovoza 1995. što je rezultiralo miniranjem šireg područja, pogodnog za razvoj stočarstva i turizma.
– Duh indijanskog poglavice Winnetoua još živi na tom području. Tu je i Winnetouv grob što je vrlo važno za budući tematski park Winnetouland na Pariževičkoj glavici iznad rijeke Zrmanje, govori Baričević.
Donacije
Dosad je na području Jasenica od 9,2 kilometra četvornih razminiralo 1,4 kilometar četvornih površine sumnjivog minsko-eksplozivnog područja.
– U razdoblju od 1991. do 2011. godine na području Jasenica dogodilo se devet minskih nesreća u kojim je, nažalost, poginulo čak 11 ljudi, dok je petero teško ozlijeđeno, tužne podatke navodi Baričević.
Na nedavno održanoj donatorskoj večeri pod nazivom “Večer za sigurne korake” koja je okupila u Zagrebu poslovnu elitu, skupljeno je 300.000 kuna za projekt “Za Hrvatsku bez mina” namijenjenih za razminiranje Zadarske županije. Tom iznosu, naglasio je Mladen Crnković, pridodat će se još 300.000 kuna jer će ITF udvostručiti skupljeni iznos.
Tulove grede razminiraju se zahvaljujući donaciji Njemačke, dok se Mali Alan, koji se nalazi u dvije županije, razminira zahvaljujući donaciji Monaca. Istovremeno Vipnet je zakladi “Hrvatska bez mina” donirao 800.000 kuna, koji će se iskoristiti za razminiranje 70.000 četvornih metara zemljišta Tulovih greda u Parku prirode Velebit. Ovom donacijom ukupna Vipnetova donacija u 11 godina dostigla je čak 10 milijuna kuna, što je najveća privatna donacija u RH.


Ostalo još 59,1 km2 minskog područja




U razdoblju od 1998. do 2010. godine na području Zadarske županije razminirano je 47,7 četvornih kilometara minski sumnjivog područja (MSP) te je za to potrošeno oko 480 milijuna kuna. Početkom ove godine prema HCR-ovoj evidenciji je na području Zadarske županije ostalo još 61,6 četvornih kilometra MSP-a, a do kraja 2011. godine minski sumnjivo područje bi se trebalo smanjiti na 59,1 kilometar četvorni.
Prošle su godine na području Zadarske županije razminirana oko tri četvorna kilometra minski sumnjivih površina, a do kraja ove godine u planu je još oko 2,5 kilometara četvornih.


Smrtno stradalo 113 osoba


U Republici Hrvatskoj je od 1998. godine ukupno razminirano preko 355 km2 za što je utrošeno 3,6 milijarde kuna. U istom razdoblju na minski sumnjivom području ukupno je stradalo 309 osoba od koji 113 smrtno. Samo u Zadarskoj županiji stradalo je 40 osoba, 14 sa smrtnim posljedicama.