Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Novigrad rekorder u zapošljavanju na javnim radovima

Autor: Velimir Brkić

16.11.2012. 23:00
Novigrad rekorder u zapošljavanju na javnim radovima

Foto: Adam VIDAS



Nije sramota raditi i tako poštenim radom doći do novca za režijske troškove i kakvo-takvo preživljavanje. Ja vjerujem da većina od nas 20-ak nije ovdje iz nekog hira nego iz potrebe, ali smo sretni i zadovoljni što i ovo imamo, kažu zaposleni na javnim radovima


Hrvatski zavod za zapošljavanje ispostava Zadar posljednih šest, sedam godina u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, tvrtkama u njihovom vlasništvu i udrugama operativno na terenu u Zadarskoj županiji provodi program javnih radova. Riječ je o programu koji provodi država u cilju smanjenja broja nezaposlenih, a rekorder je Općina Novigrad.
Vojska komunalaca
– Tijekom proljeća i ljeta zaposlene su čak 42 osobe, a trenutačno je zaposleno 24, govori donačelnik Martin Gospić koji je u Općini zadužen za javne radove.
Uz suradnji općinskog komunalnog poduzeća Galeb, direktora Damira Anzulovića i zadarskog Zavoda za zapošljavanje, u općinskim naseljima Novigradu, Paljuvu i Pridrazi ove godine je radila ili još radi prava vojska komunalaca.
– Kroz ovaj program zapošljavaju se dugotrajno nezaposlene osobe, odnosno one osobe koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje više od godinu dana, objašnjava Gospić.
Javni radovi su višestruko korisni, jer se kroz njih obavljaju društveno korisni poslovi i dugotrajno nezaposleni uključuju se u svijet rada, od nekvalificiranih radnika do osoba s visokom stručnom spremom. Za javne radove škola nije važna, jedini je uvjet najmanje godinu dana staža na Zavodu za zapošljavanje. A takvih je na Zavodu “more”.
– Poduzeća i udruge mogu samostalno zaposliti do tri radnika, a za sve više treba biti projekt Grada ili Općine, navodi Gospić.
Program se mora temeljiti na društveno korisnom radu koji inicira lokalna zajednica, mora biti neprofitan i nekonkurentan postojećem gospodarstvu na tom području. Plaća sudionika programa ne smije biti viša od plaće za taj tip posla ni manja od novčane naknade.
– Ideja da se javnim radovima može olakšati nezaposlenost nije ništa novo. Osnovni razlog koji motivira državu da pribjegne organiziranju javnih radova jest težnja da se ublaži ili riješi problem nezaposlenosti i oživi gospodarstvo, kaže Gospić.
U nedostatku boljih i bolje plaćenih poslova radnici zaposleni na javnim radovima zadovoljni su, jer su barem na taj način ušli u svijet rada.
– Nije sramota raditi i tako poštenim radom doći do novca za režijske troškove i kakvo-takvo preživljavanje. Ja vjerujem da većina od nas 20-ak nije ovdje iz nekog hira nego iz potrebe, ali smo sretni i zadovoljni što i ovo imamo, kažu zaposleni na javnim radovima.
Važna svaka kuna
Naši su sugovornici u Novigradu kazali kako je ovo posao kao svaki drugi.
– Ne sramim se toga što radim, zašto bih se sramila? Slala sam molbe za svaki posao koji sam vidjela da je u ponudi, ali nikad nisam dobila pozitivan odgovor. Moram priznati kako su naši voditelji u Zavodu za zapošljavanje bili jako susretljivi i da su se zaista pomučili da nam uspiju naći nekakav posao, bilo kakav, jer danas je teško doći do kuna, pričaju u Novigradu.
Dodaju kako su se brzo naviknuli, ponajviše zahvaljujući ljudima koji ovdje rade i koji su ih odmah prihvatili kao dio kolektiva.