Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ovom presudom braniteljima je vraćen ponos!

Autor: Siniša Klarica

16.11.2012. 23:00
Ovom presudom braniteljima je vraćen ponos!

Foto: Zvonko KUCELIN



Još proljetos stajali smo na trgu Pleinn u Den Haagu i cijelom svijetu kazivali nepravdu koja je prvostupanjskom presudom zapriječila hrvatskom narodu pravo na obranu


Ushićenje, suze radosnice, sreća, ali prije svega olakšanje pojavilo se na licima Zadrana kad je prizivni sudac Merron Theodor izrekao oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. U tom trenutku na stranu su stavljeni svi hrvatski deficiti, neimaština, deložacije, gospodarsko potonuće u hrvatskom tunelu na čijem se kraju jedva vidi svjetlo. Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima upalila je tek jednu žigicu nade u pravdu za kojom toliko žudi hrvatski narod. Još proljetos stajali smo na trgu Pleinn u Den Haagu i cijelom svijetu kazivali nepravdu koja je prvostupanjskom presudom zapriječila hrvatskom narodu pravo na obranu. Jedan od onih koji je stajao na tom trgu sa žutim kartonom uperenim prema Haaškom sudu bio je i Boris Mužanović, predsjednik udruge Zavjet.
“Mi topnici smo znali”
– Mislim da je taj naš vapaj iz Den Haaga došao do onih koji odlučuju o pravdi. Dokazalo se da smo vodili obrambeni rat, a ovom oslobađajućom presudom, braniteljima je ponovno vraćen ponos. Tek danas smatram da imamo Hrvatsku, rekao Boris Mužanović.
Očiju punih suza radosnica uzbuđeno je govorio stari topnik Bruno Milin čiji su topovi označili početak akcije Maslenice, prve velike bitke koju je u Domovinskom ratu vodio general Ante Gotovina. Milin je uvijek govorio kako su haški istražitelji dobro znali da nikakvoga prekomjernog granatiranja Knina nije bilo, ali je svejedno general Gotovina odležao svojih dugih osam godina u pritvorskoj jedinici u Scheweningenu.
– Pravda i istina su konačno pobijedili. Do ovog u stvari nije trebalo ni doći. Mi topnici smo znali da prekomjernog granatiranja nije bilo. Vodili smo pošteni, obrambeni i profesionalno vođeni rat. Odrađivali smo zadaće koje smo dobivali od vrhunskog profesionalca koji nije naređivao nikakve protuzakonite topničke napade. Topnička djelovanja bila su isključivo po vojnim ciljevima, toliko precizna da je tzv. pravilo gađanja ispunjeno do zadnjeg zareza. To su znali svi. Napose oni koji se razumiju u ratovanje, a ja se pitam zašto su sve ove godine naši generali nevini ležali u haškom zatvoru, kazivao je Bruno Milin.
Prva presuda je bila neljudska
Posebno emotivno presudu su doživjeli oni koji su u obrani domovine, izgubili svoje najdraže. Jedan od njih je i Ivan Matak, brat pokojnoga hrvatskog viteza Nenada Mataka Mehe.
– E da je mom bratu danas ustati iz groba i sa svima nama proslaviti ovaj veliki dan. Živjeli smo u stalnoj vjeri da će naši zapovjednici, generali Markač i Gotovina, biti oslobođeni jer je presuda prvostupanjskog suda, po nama, bila nepravedne i što je najvažnije, neljudska.


 ZRILIĆ: VIŠE NEGO SAM OČEKIVAO




Zadarski župan Stipe Zrilić, također nije mogao sakriti ushit nakon oslobađajuće presude. Istaknuo je da je ponajviše zadovoljan što se generali vraćaju svojim obiteljima nakon što je pravda pobijedila.
– Jednostavno, pravda je spora, ali dostižna. S obzirom na to da su okolnosti u kojima je radio Haški sud poznate, oslobađajuća presuda je, moram priznati, više nego što sam očekivao. Očekivao sam da će generali biti na slobodi, ali da će sud, nešto “iskemijati”, presuditi nekakvu kaznu kako bi opravdao neke svoje ružne postupke. Ovdje je, možda, najbitnije kako se pravda ipak nazire u temeljima tih europskih i svjetskih institucija. Bez te pravde, niti jedna zajednica, pa tako i EU ne može postojati, rekao je župan Stipe Zrilić dodajući da je teško u ovom trenutku analizirati je li Haški sud sam sebi postavio “previsoke” kriterije kad je de facto optužio jednu zemlju i njeno političko rukovodstvo, da je nastala na temelju udruženog zločinačkog poduhvata.


 VRANČIĆ: BOJALI SMO SE JUTRA


Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić otkrio je osjećaje koje su imali svi oni koji su “s dvije noge na zemlji” očekivali presudu iz Haaga.
– Svi smo priželjkivali oslobađajuću presudu. Međutim zbog svega što je na sudu izrečeno protiv generala Gotovine u Haagu, posebice u prvostupanjskoj odluci, moram priznati kao i većina građana Zadra da smo osjećali strah od današnjeg jutra. Pravda je ipak pobjedila. Hvala svima koji su uvidjeli ono što smo mi svi znali, a to je da je general Gotovina nevin čovjek, pravedan ratnik i častan vojskovođa. Konačno možemo slaviti svoje časne vojskovođe. Prvom prilikom, generalu će biti uručena povelja počasnog građanina Zadra, a njegova slika bit će vraćena na svoje mjesto. Ovom je presudom najvažnije da su generali oslobođeni. Međutim, ne manje bitna je potvrda da je “Oluja” legitimna akcija oslobođanja hrvatskog teritorija i da nije počinjen udruženi zločinački pothvat, rekao je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.


 KAPITANOVIĆ: DVOJICA ISTINSKIH HEROJA


Za Ivicu Kapitanovića, predsjednika Udruge specijalne policije Poskoci, jučer je bio najsretniji dan u životu. Invalid Domovinskog rata Kapitanović, poput većine hrvatskih branitelja, nije ni pomišljao da bi obrana Hrvatske mogla biti zločin.
– Ni onda kad mi se nakon ranjavao premotavao cijeli život, nisam mogao zamisliti da će nam Srbi i strani sudovi dovoditi u pitanje naše pravo na obranu domovine. No ni onda kad sam mislio da od mog života nema baš više puno toga, nisam ni trena posumnjao da generali Markač i Gotovina nisu dva istinska heroja, rekao je Kapitanović.


 BUŠ: NE TREBA POLITIZIRATI, NEGO SLAVITI


Suborac generala Gotovine i prijatelj iz djetinjstva Željko Kurtov Buš rekao je da presuda poruka cijeloj državi i vlasti, ali da u ovom trenutku ne treba politizirati, nego slaviti.
– Nakon prvostupanjske presude, mislio sam da je Haški sud samo još jedan politički sud, međutim, ova presuda me je uvjerila da svijet i Europa imaju kriterije i povjerenje. Za nas je to poruka da se može vjerovati EU i svijetu i da ne smijemo biti homofobični, rekao je nekadašnji saborski zastupnike HNS-a dodajući kako ovog trena Hrvatska diše kao 1991.


 MARIĆ: NISAM VJEROVAO DA ĆE SUD PRIZNATI SVOJU POGREŠKU


Na marginama Narodnog trga bio je i zadarski novinar, publicist i povjesničar sporta Drago Marić. Za iskusnog novinara, rođenjem Kninjanina, jučerašnji dan bio je poseban.
– Vrlo sam uzbuđen i iznenađen odlukom odlukom Haškog suda jer nisam vjerovao da će priznati svoju grešku. Ovo nije samo velika stvara za naše generale, nego je ovo pravo priznanje Hrvatske, rekao je doajen zadarskoga sportskog novinarstva.


 KOTLAR: GOTOVINU SAD PUSTITI NA MIRU


Na kraju, u moru želja, čestitki, općenarodnog slavlja, možda najintimniju poruku generalu poslao je njegov suborac umirovljeni brigadir Danijel Kotlar.
– Najvažnije je sad da neko vrijeme pustimo generala na miru, da slobodu proslavi u krugu svoje obitelji. A kasnije da bude, kako je obećao, kum mojoj unučici na krštenju, rekao je Kotlar.