Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hrvatski otočni proizvod Ani Matulić i Denisu Raki

16.11.2013. 23:00
Hrvatski otočni proizvod Ani Matulić i Denisu Raki


Zadarska županija dosad je osvojila 27 HOP oznaka


Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić na svečanosti održanoj u Domu kulture u Korčuli u petak navečer uručio je oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod koju su ove godine dobila 43 proizvođača za 75 proizvoda i proizvodnih linija.
Projekt HOP pokrenut je 2007. godine, provodi ga Ministarstvo regionalnoga razvoja, a glavni mu je cilj poticati otočane na samozapošljavanje i stvaranje proizvoda natprosječne kvalitete.
Dosad je oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod dobilo 145 otočnih proizvođača, 11 ekoproizvođača i 15 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla za 409 proizvoda i proizvodne linije s 19 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter) i poluotoka Pelješca. Riječ je o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.
Po županijama, ove je godine u Dubrovačko-neretvanskoj oznaku HOP dobilo šest proizvođača za 11 proizvoda/linija, u Splitsko-dalmatinskoj 20 za 38 proizvoda, u Šibensko-kninskoj tri za četiri proizvoda, u Zadarskoj su tri dobitnika za tri proizvoda, a u Primorsko-goranskoj županiji 11 za 19 proizvoda/linija.
Kao što smo već izvijestili, Zadarska županija dosad je osvojila 27 HOP oznaka, a ove godine to vrijedno priznanje dobili su Ana Matulić s Pašmana za sapune od maslinova ulja i aromatičnog bilja, Poljoprivredni obrt Vina otoka Paga Denisa Rake za vino Gegić, te OPG Krunoslava Vidasa iz Zadarskoj županiji blize Novalje, za paški sir u maslinovu ulju.