Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Čulina specijalizantima zabranio godišnji za vrijeme blagdana

16.11.2016. 23:00
Čulina specijalizantima zabranio godišnji za vrijeme blagdana


U hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika zgroženi sadržajem dopisa ravnatelja Opće bolnice Zadar, Željka Čuline, u kojem nalaže svim pročelnicima službi i voditeljima odjela ove ustanove da u razdoblju od 15. prosinca 2016. do 7. siječnja 2017. ne dopuštaju korištenje godišnjeg odmora specijalizantima koji dežuraju na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu.
U javnom priopćenju kojeg su poslali iz HUBOL-a dalje se navodi kako je obrazloženje ove, neshvatljive, odluke ravnatelja Čuline povećanje obujma posla u zadarskoj Bolnici u tom blagdanskom vremenu.
Diskriminacija jedne skupine
– Nesporna je činjenica da po aktualno važećim zakonima Poslodavac određuje korištenje godišnjih odmora, no isto tako činjenica je kako se plan godišnjih odmora donosi početkom godine i poslodavac ga, kao i plan programa specijalizanata, ima na raspolaganju čitavu godinu. Prema dopisu od 15. studenoga 2016. godine, poslodavac je procijenio da će za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana biti povećan opseg posla, o čemu nije vodio računa za vrijeme planiranja godišnjih odmora, a specijalizante je apostrofirao kao skupinu kojoj se treba obustaviti mogućnost korištenja ranije predviđenih godišnjih odmora. Na taj je način, pravno neutemeljeno, odlučio diskriminirati jednu skupinu djelatnika. Ovime se dalje otvara mogućnost da se specijalizantima ili drugim skupinama zaposlenika, proizvoljno zabrani korištenje godišnjih odmora i u drugo vrijeme, stoji u priopćenju HUBOL-a.
Drago im je, dodaju, da ravnatelj Čulina prepoznaje specijalizante kao nositelje zdravstvenog sustava u svojoj ustanovi, ali ga pozivaju da preispita svoju diskriminatornu i protuzakonitu odluku te na primjeren način valorizira rad mladih kolega.
– Zbog ovakvog odnosa prema zaposlenicima, niti svi robovlasnički ugovori neće mu pomoći motivirati ih na ostanak u OB Zadar po isteku penalizacijskog vremena, ističu iz HUBOL-a.
Čulina: Poštujemo raspored
Priopćenje su poslali mjerodavnim službama Ministarstva zdravstva na žurnu reakciju i provjeru zakonitosti odluke i postupanja.
Za komentar smo upitali ravnatelja OB Zadar Željka Čulinu, koji je pojasnio kako se godišnji odmori svih radnika Opće bolnice Zadar utvrđuju i provode sukladno svim propisima Republike Hrvatske.
– Ističem kako se u razdoblju od 15. prosinca do 7. siječnja godišnji odmori provode kontinuirano sukladno ranije dostavljenim planovima i zahtjevima radnika. Potaknuti nedavnim zahtjevima radnika za korištenjem godišnjih odmora izvan unaprijed utvrđenog i dostavljenog plana, a protivno postojećim propisima, namjera nam je bila skrenuti pozornost voditeljima odjela i pročelnicima službi na našu obvezu osiguranja kvalitete, kontinuiteta i dostupnosti zdravstvene zaštite. Nažalost, to smo nespretno formulirali, komentirao je Čulina.
Dodaje kako svi radnici, pa tako i specijalizanti, koriste godišnji odmor sukladno unaprijed utvrđenom planu pri čijoj se izradi uvažavaju potrebe organizacije rada i radnika.