Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hoće li Zadar nadmašiti sebe i suparnika!?

16.11.2016. 23:00
Hoće li Zadar nadmašiti sebe i suparnika!?


Doći će brzo i taj dan, u Višnjiku Partizan! U subotu, u 10. kolu u ABA ligi gost je beogradska momčad koja je do 6. kola imala impozantnih 6 – 0. Poslije toga, u preostala tri, sve je tri utakmice izgubila, sve tri u Pioniru. Kao domaćin od Budućnosti i Cedevite, a kao (formalni) gost od C. zvezde. K tomu, u utorak je Partizan u FIBA-inoj Ligi prvaka (kakav naziv, tamo nitko nije prvak!) doma izgubio od Charleroija 70:84. Poslije utakmice živopisni trener Aleksandar Džikić rekao je:
– Imali smo problema, nismo iskazali obrambenu energiju, inicijativu i borbenost. Ovo je kiks!
Džikića se zadarska publika dobro sjeća jer je nekoliko sezona vodio Krku iz novoga Mesta. S njom je i pobjeđivao u Zadru, a veoma često znao je i proćakulati, više ili manje ugodno, s dijelom blagoglagoljive publike oko istočnoga koša. Uglavnom, Džikić prije dolaska svoje momčadi u Zadar podiže tenzije na visoku razinu, nije mu baš svejedno kako će u subotu proći.
A Zadar? Pobjede s Mornarom u Baru (ABA liga), te prije toga s Hermesom Analiticom (A 1 liga) u određenoj su mjeri utišale glasne rasprave u gradu oko stanja sportske forme u momčadi Ante Matulovića, neželjenih rezultata i slično. Uvijek je tako, dva boda ‘pokriju rupe’ pa se ide dalje. U subotu, nedvojbeno, Zadrane očekuje veoma zahtjevna utakmica. Partizan je nominalno kvalitetniji, Džikić ima širi izbor igrača nego kolega mu Matulović, a subotnjih 40 minuta bit će zanimljivi s niza aspekata. Vidjet će se je li u prethodnim dvjema utakmicama pobjedama Zadar podigao samopouzdanje, najviše u preciznosti u realizaciji, te u kontroli lopte. Nemalo puta Matulović se s pravom žalio na broj izgubljenih lopta, a slaba preciznost izvani, iznutra pa i u slobodnim bacanjima, Zadrane je stajala nekih bodova. Onda se dogodio Bar s veoma visokim postotkom ubačaja i sigurno je da se navijači nadaju da se kotač baš u subotu neće početi okretati u suprotnom smjeru. S Partizanom će puno značiti i količina iskazane energije i dobro se pripremiti na to, nužnost je. Tim prije jer i Aleksandar Džikić s druge strane zaziva dodatnu energiju, a on spada u profil trenera koji ciljano verbalno (često na utakmici i teatralno) napadaju igrače ne bi li ih tako potakli da odrade što je potrebno. Na niz Partizanovih poraza ne bi se trebalo oslanjati kao na nekakav argument za tvrdnju o krizi ili slično i praviti račun bez krčmara. Jednostavno, pobjeda će biti moguća jedino uz veliku momčadsku požrtvovnost, uz visoku razinu borbenosti, koncentracije i preciznosti. Nije upitno hoće li i publika pružiti obje, ne jednu ruku, jer u Zadru svi jedva čekaju dan kad će pasti Partizan.