Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarski klubovi i udruge žele 13 milijuna kuna

16.11.2016. 23:00
Zadarski klubovi i udruge žele 13 milijuna kuna


U mjesecu listopadu prošao je rok za dostavu dokumentacije kojom su zadarske sportske udruge i klubovi potkrijepile svoje zahtjeve za sufinanciranje u 2017. godini. UO za kulturu i šport zaprimio je 140 zahtjeva i prema njima tražitelji su iskazali potrebu za nekih 13 milijuna kuna.
– Slijedom zakonskih i drugih propisa, odredaba i pravilnika svi su zahtjevi obrađeni i uskoro će biti sačinjen prijedlog za Gradsko vijeće koje će odlučiti koliko će novca pripasti sportu in rekreaciji – kaže Radovan Dunatov, pročelnik.
Grad Zadar preko proračuna godišnje “pokrije” sufinanciranje za oko 14 tisuća sportaša i rekreativaca svih dobnih skupina i različitih kategorija, trenera…
– Grad Zadar i Sportska zajednica djeluju usklađeno, sve ide prema zakonima o sportu i o udrugama – ističe Snježana Jurinić, pomoćnica pročelnika.
UO za kulturu i sport ima Ured za sport i u taj se ured slijevaju gomile dokumenata.
– Svaki subjekt koji se javi na poziv za sufinanciranje dužan je podastrijeti relevantnu dokumentaciju. Drugačije ne smije i ne može biti. Kad je riječ o dinamici isplata onih svota koje se odnose na redovite djelatnosti i na plaće, sve ide točno, nema kašnjenja. Niti jedan subjekt nema razloga da svoje planirane aktivnosti ne održi ili da njihovo moguće neodržavanje obrazlaže, npr. kašnjenjem isplate. Tu je Grad Zadar precizan – ističe Snježana Jurinić.
U bliskoj prošlosti bilo je povremeno dosta halabuke povodom navodnoga nepridržavanja kriterija pri dodjeli novca za sufinanciranje.
– Uvijek ima nezadovoljnih. U cijelom postupku posebno oblikovano povjerenstvo utvrđuje sve pojedinosti, opravdanost zahtjeva, je li nešto realno ili nije, te na kraju daje prijedlog utemeljen na onom što je “crno na bijelom”.
S prostora političkoga djelovanja ne tako davno prozvan je bio Grad Zadar, recimo, da je zanemario ili oštetio ŽKK Zadar time što je klubu udijelio manje novca i da zato igračice ne mogu “primati plaću”.
– Ne znam uzroke i povode takvim istupima, ali mi baratamo samo argumentima. Konkretno, Uredba o trošenju javnoga novca kaže da se javnim novcem ne mogu podmirivati neprihvatljivi troškovi. Drugim riječima, nije se mogla isplaćivati “plaća” ili “hranarina” igračicama ŽKK Zadra, ali je taj klub, kao i svi, do u lipu bio podmiren za sve troškove prve ekipe, za termine dvorane i još na gradskoj plaći ima jednu trenericu. Dakle, Grad Zadar je osigurao nesmetano djelovanje i natjecanje toj ekipi i klubu koji, ovako ili onako, nema neke od mlađih kategorija – govori Radovan Dunatov.
S različitim izmjenama i dopunama u 2016. zadarski je sport raspolagao s 20 milijuna i 202 tisuća kuna, u čemu su i KK Zadar i NK Zadar. Koliko će imati u 2017? Doznat će se u trenutku kad proračun za 2017. bude prihvaćen. U svakom slučaju, u odnosu na neke velike gradove, poput Splita gdje su plaće trenerima kasnile i po četiri mjeseca, Zadar nije imao poteškoća u tom dijelu. Niti u dijelu podmirenja troškova za natjecanja (kotizacije, službene osobe, put, prehrana i smještaj), a redovito su s gotovo pet milijuna kuna isplaćivane svote za termine u dvoranama, bazenima i drugim sportskim terenima.
– Niti jedan klub i niti jedna udruga nisu se ugasili, a osnovano je puno novih – kaže gospođa Jurinić.