Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Stipendijama protiv deficitarnih zanimanja

Autor: Katina Vrsaljko

16.12.2008. 23:00
Stipendijama protiv deficitarnih zanimanja

Foto: Sebastian GOVORČIN



Turisthotel financira 13 stipendija, pet stipendija Hoteli Zadar, a dvije Intermod Pinija i to u vremenskom roku za koji se učenik obvezao raditi kod poslodavca po završetku školovanja. Cilj je da se motiviraju učenici za deficitarna zanimanja, rekla je ravnateljica Jadranka Brkić-Vejmelka
Ugovori o stipendijama Ministarstva turizma i zadarskih poslodavaca uručeni su jučer u Domu Županije učenicima Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u nazočnosti župana Stipe Zrilića, zamjenika župana Josipa Miletića, ravnateljice škole Jadranke Brkić-Vejmelke te predstavnika poslodavaca.
Motiviranje učenika
Stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno primat će dvadeset učenika, od kojih je samo jedna djevojka, koji se školuju za konobara ili kuhara, a prijavili su se na natječaj Ministarstva koji je raspisan u okviru Programa obrazovanja i obuke kadrova u turizmu.
– Iznos stipendije financiraju po pola Ministarstvo turizma i poslodavci. U našem slučaju 13 stipendija financira Turisthotel, pet stipendija Hoteli Zadar, a dvije Intermod Pinija i to u vremenskom roku za koji se učenik obavezao raditi kod poslodavca po završetku školovanja. Kriteriji su objektivni pokazatelji koje bilježimo u školi, a to su opći uspjeh i broj izostanaka te motivacija. S obzirom da trenutačno imamo doista malo učenika, svi koji su se prijavili na natječaj su i dobili stipendije. Cilj ovog stipendiranja i jest da se motiviraju učenici za deficitarna zanimanja, rekla je ravnateljica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole.
Zanimljivo, iz Ministarstva turizma bilo je raspoloživo 500 stipendija na razini države, a iskorišteno je samo 318, no ne gubi se nada da će se ovim ipak uspjeti motivirati učenike da ostanu raditi u svojoj struci. Kako je rekao župan Zrilić, ovi učenici se ne školuju za Zavod za zapošljavanje, nego za posao.
Časna zanimanja
– Županija, uz zdravstvo, najviše troši na školstvo. Iako je uvijek više zahtjeva, programa i aktivnosti nego sredstava, uvijek se radi na dobrobiti učenika i škole. Turizam je u Zadarskoj županiji najperspektivnija grana, a želimo da i ovi učenici tome pridonesu, rekao je župan.
Frane Skoblar, direktor Turisthotela, rekao je da je biti ugostitelj jedno časno zanimanje te da nije lako biti dobar konobar ili kuhar. Učenicima je dao nekoliko savjeta kako da ostanu uporni i ostvare svoje ciljeve.
– Bez kadrova nema ni budućnosti. Svjedoci smo da ovih zanimanja kod nas nedostaje, možda bi se morala i uvoziti radna snaga, ali uz trud, razgovor, motivaciju i ovakve pokušaje radi se na tome da se to ne dogodi i siguran sam da će to i dati rezultate, dodao je Skoblar.
Samim ugovorima su bili najzadovoljniji učenici, a jedan od stipendiranih, Roko Zrilić već zna kako će trošiti svoj novac.
– Volim čitati pa ću kupiti puno knjiga, a i štedjet ću za putovanja. Jedan dan bih volio otići na Havaje. Siguran sam da će ova stipendija olakšati i mojim roditeljima jer će mi davati manji džeparac, rekao je Roko, učenik drugog razreda, smjera kuhar. Stipendirao ga je Turisthotel, a kaže da se veseli što će jednog dana raditi u tako velikoj i priznatoj tvrtki te uživati u svojoj struci – kuhanju.