Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hokej za početnike

Autor: Mario Padelin

16.12.2009. 23:00


PSOVKOM NA PSOVKU
Ponedjeljak je navečer. Na HRT-u je domaći film “Onaj koji će ostati neprimjećen”. Glume Darija Lorenci i onaj deblji brat Navojec. Stigao sam pred kraj i čini mi se neloše. Ali, problem je uvijek isti kada su u pitanju domaći filmovi. Svi psuju kao kočijaši. U prve tri minute čujemo sljedeće: “Kakve to ima jeb… veze? U čemu je jeb… problem? Nemoj se zaje…ati, dobit ćeš gangrenu je..te! Idi u p.m.! Što to pričaš? Opet se..š? Koji ti je k…c?” Onda mladi par ostane nasamo i intimno tepaju jedno drugom: “Gadiš mi se ku.vo, povraća mi se od tebe! Ti si dno dna! Najgori dan u životu mi je kad sam tebe sreo je.o me taj dan da me je.o.” – divani joj on, ali mu ni ona ne ostaje dužna – “Smislio si dobre uvrede da me razj..eš, u p. m.. Odvratan si debela svinjo jeb. mi pas m…r”, itd., itd. Onda se naglo smire i govore normalno, tako da se čovjek zbilja pita koji im je k…. kada tako prostače. Valjda naši scenaristi i redatelji misle da tako djeluju životnije i uvjerljivije. U biti šteta, jer ako je film i dobar, ovako ti se zgadi gledati ga.
PRIJEVAROM NA PRIJEVARU
Dobra vijest: najbolji crtani film “Spužva Bob Skockani” više ne počinje u 7 sati ujutro. Loša vijest: “Spužva Bob” sada počinje u cik zore, u suludih 6.15 u vrijeme kada svako normalno dijete spava. Zašto? Zato što su blesani s RTL-a cijeli program pomakli još ranije da bi u udarnom jutarnjem terminu, u 9.30, mogli staviti onu perverziju u kojoj baba vračara vrti viskom i priča gluposti glupim ljudima koji joj vjeruju. A znate li koliko ta emisija, koja nije ništa drugo nego običan lopovluk i prijevara, traje? Traje dva puna sata. A najbolje je to što se to ubraja u njihov autorski program koji su obavezni proizvoditi da bi zadržali licencu, a država im to tolerira. E moj narode…
POMAMA ZA HOKEJOM
Jedan od onih sportova koje u informativnim emisijama uporno forsiraju je i hokej. Znalo se da imamo jedan ili dva kluba u Zagrebu, ali više od toga ne. Ove su godine pokupovali silne igrače i ušli u neku regionalnu ligu kakvih se grozi svaki “pravi” Hrvat, s tim da ovu domoljubno srce može podnijeti jer nema Bosanaca i Srba, već smo Austrijanci i Slovenci, a oni su ipak nekakav sportski “zapad”, u koji, ne znam zbog čega, naši misle da pripadamo. I sada smo prisiljeni slušati kako s euforijom pričaju o svakoj njihovoj utakmici (čak i o onima koje su izgubili), i o velikom zanimanju navijača. To je doduše istina iako mi nije jasno, osim ako se ne radi o obijesti. Činjenica je da su oni po rezultatima negdje u sredini, što bi se reklo – goli prosjek, pa ispada da je pojačano zanimanje za njih još jedna nelogičnost u ovoj zemlji. A za kraj, čisto ilustracije radi, pročitajte prava purgerska imena igrača koji su na posljednjoj utakmici postigli golove za Medveščak. Pazi sad: John Hecimovic, Mike Quellette i Robby Sandrock. Ne znam samo jesu li ta prezimena sa Trešnjevke, Sopota ili iz Utrina.
TJEDNE GLUPOSTI
– Zlatna pirueta je opet aktualna. Kažu u vijestima “Ovo je važno natjecanje jer mnogima će ovo biti generalna proba prije Olimpijskih igara u Vancouveru.” A zašto generalne probe ne održavaju u svojoj zemlji na trošak svojih građana nego mi ovo doba recesije moramo plaćati njihove manitovštine? Pa valjda je vrijeme štednje!
– U spotu kojem je svrha prevencija gripe kažu nam “Perite ruke često, obavezno tekućom vodom.” A u kakvoj se to drukčijoj vodi peru ruke, ako ne u tekućoj? U bari stajaćici? Pa valjda smo imali roditelje koji su nas učili higijeni.
– Na HRT2 je akcija “Daj 5” i govori se o malom Vjekoslavu kojeg su spasili, kako njegov tata kaže, “dijelom doktori, a dijelom božja providnost” – jer je tata vjernik koji ide u crkvu i pjeva u zboru i u klapi. To bi trebalo značiti da nije toga da ga Bog ne bi spasio. Osim toga, dijete koje je bilo u inkubatoru i na razvojnim vježbama, spasili su doktori i providnost. A što je s primaljama, medicinskim sestrama i fizioterapeutima? Oni su za to vrijeme vjerojatno pili kavu. Uz to idu snimke djeteta koje po kući srlja i baulja u, da prostite, hodalici, a to dijete je navodno cijelo vrijeme išlo na vježbe, iako je poznato da je hodalica strogo zabranjena kod rizične djece, a ne preporuča se ni ostalima. Znači, ili ih nitko nije upozorio (u što ne vjerujem) ili u ovom slučaju ne pomaže ni “božja providnost”
EKAVICA NA IJEKAVSKI
Eto smo opet dočekali na televiziji vidjeti jednog rockera iz susjedne nam države tj. iz Srbije. Tu je čast imao stari mačak Bajaga i svatko o tome može imati svoje mišljenje, a što se mene tiče radije ću slušati urbani rock nego narodnjake, pa bili oni srpski ili hrvatski. Ono što je zanimljivo, podatak je da su naši urednici vjerojatno preslušavali cijeli njegov opus ne bi li našli stvar sa što manje ekavskih riječi, tako da je izbor pao na “Jer ti se ljubiš”, jednu od njegovih slabijih pjesama, ali sa samo jednom jedinom sumnjivom riječi, tako da onaj koji ne zna tko to pjeva, misli da je to hrvatski pjevač (što je činjenično točno s obzirom da je Bajo rođen u Bjelovaru). Trud se isplatio.