Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Za gašenje požara MORH utrošio oko 73,5 milijuna kuna

16.12.2011. 23:00
Za gašenje požara MORH utrošio oko 73,5 milijuna kuna


Prekjučer je u Glavnom stožeru OSRH održana raščlamba ovogodišnje protupožarne sezone. Raščlamba se odnosila pretežito na angažman i aktivnosti Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, a prezentirao je zapovjednik PP NOS OS RH general bojnik Mate Obradović. Raščlambi su još nazočili zamjenik načelnika GS OSRH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednik HRZ-a i PZO brigadni general Dražen Šćuri, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta GS OSRH brigadni general Vlado Šindler te načelnici Uprava u Glavnom stožeru OSRH.
General bojnik Mate Obradović je istaknuo da je ovogodišnja PP sezona bila najzahtjevnija do sada u smislu broja požara i intervencija, kao i najintenzivnijeg angažmana pripadnika OSRH. Tako su snage na požarištima bile angažirane 297 puta, a za usporedbu s prošlom godinom protupožarne snage bile su angažirane 90 puta. Ove godine su zračne snage ostvarile 1.964 sata naleta te je izbačeno više od 52.000 tona vode (u 2010. godini zračne snage ostvarile 1.299 sata naleta, pri čemu je izbačeno 23. 997 tona vode).
Nažalost, protupožarne snage su izgubile i jedan zrakoplov AT-802A FireBoss prilikom gašenja velikog požara kod Gornjeg Humca na otoku Braču. Zrakoplov službeno, još nije otpisan iz PP eskadrile i nalazi se na procjeni štete u ZTZ-u u Velikoj Gorici.
– Specifičnost angažmana zračnih snaga u gašenju požara bila je i u tome što su se, u radoblju izbijanja požara gotovo istovremeno na različitim lokacijama, zračne snage koordinacijom između pilota i Zapovjedništva protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH te Vatrogasnog operativnog središta u Divuljama, često odmah preusmjeravale s jednog požara na drugi” istaknuo je general Obradović ocijenivši na kraju da su sve zadaće u PP sezoni 2011. odrađene pravovremeno i učinkovito.
Za aktivnosti protupožarne zaštite u ovoj godini MORH je utrošio oko 73,5 milijuna kuna. Za ovogodišnju PP sezonu, koja je počela 1. svibnja i trajala do 31. listopada, bilo je angažirano ukupno 16 zrakoplova (6 zrakoplova CL-415, 6 zrakoplova tipa AT-802 A/F, te 4 helikoptera Mi-8 MTV-1).