Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Neprocjenjivo folklorno blago u “škrinji” Lijepe Naše

Autor: Velimir Brkić

16.12.2012. 23:00
Neprocjenjivo folklorno blago u “škrinji” Lijepe Naše

Foto: Velimir BRKIĆ



Na samom početku večeri folklora začula se i klapska pjesma. Benkovačka klapa Asseria svojim je nastupom započela još jednu predblagdansku kulturnu večer u Benkovcu. Kako je i običaj, odabran je i najoriginalniji, točnije dva para u najoriginalnijim narodnim nošnjama


U organizaciji KUD-a Branimir i Turističke zajednice, pod pokroviteljstvom Grada Benkovca i Zadarske županije, u benkovačkoj Gradskoj sportskoj dvorani u subotu navečer je održana šesta po redu Međužupanijska smotra folklora “Benkovac u susret Božiću 2012.”, prepoznatljiva benkovačka božićna smotra folkora.
– Benkovačku publiku, tradicionalno domaćinsku i gostoprimljivu, nije bilo teško oraspoložiti, jer su svi sudionici smotre imali što pokazati, od bogatoga kulturno-umjetničkoga, tradicionalnoga, izvornoga, autohtonoga blaga, rekla je Ksenija Čirjak, predsjednica KUD-a Branimir.
Najoriginalnije narodne nošnje
Dodala je kako na Smotru folklora nastoje pozvati uvijek različite KUD-ove iz svih krajeva Hrvatske da Benkovčani i drugi gosti vide raznolike običaje, nošnje, kola i napjeve naše zemlje.
Ove godine svoje izvorno pjevanje i plesove benkovačkoj publici predstavilo se šest kulturno-umjetničkih društava iz raznih krajeva Lijepe Naše. Uz domaćine KUD Branimir svoje su kulturno blago u pjesmi i plesu predstavili KUD-ovi Sinj iz Sinja, Sveta Kata iz Zemunika koji su tradicionalno zračili iznimnom energijom, Tijara iz Tijarice, mjesta u sastavu Grada Trinja u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Elizabeta iz Jalžabeta, općine u jugoistočnom dijelu Varaždinske županije, KUD-a koji okuplja oko 70 aktivnih članova koji djeluju u tamburaškoj, folklornoj, pjevačkoj te dramskoj sekciji.
– Subotnji su večernji sati bili ispunjeni veselom i toplom atmosferom koja je ugrijala zimske benkovačke večeri, naglasio je Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Benkovac.
Na samom početku večeri folklora začula se i klapska pisma. Benkovačka klapa Asseria svojim je nastupom započela još jednu predblagdansku kulturnu večer u Benkovcu. Kako je i običaj, odabran je i najoriginalniji, točnije dva para u najoriginalnijim narodnim nošnjama.
 Bogatstvo i raznolikost ostavštine
Stručni žiri koji su sačinjavali etnomuzikolog i etnokoreolog Ivo Brkić i etnolog Jasenka Lulić Štorić trebali su ocijeniti i odabrati najoriginalniji par u narodnoj nošnji te su odlučili i nagradu dodijelili KUD-u Elizabeta, čiji su članovi predstavili svoje narodne nošnje, mladenku u svadbenoj opravi, kuma svatova te mladenkinog brata i sestru. Vedrana Horvat i Vjekoslav Herceg te Ivana Fojs i Danijel Dušak, ponijeli su u Jalžabet još jedno priznanje za svoju tradicionalnu narodnu nošnju, a nagradu im je uručio pročelnik za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Benkovca Željko Katuša.
– Bogatstvo i raznolikost ostavštine naših predaka najbolje su se mogli vidjeti na izboru za najoriginalniji par u tradicijskoj nošnji, navodi Katuša.
Svi sudionici su od organizatora dobili zahvalnice za sudjelovanje i prigodne darove.
I ove godine održana je još jedna predbožićna tradicijska priča, koja je bila satkana od izvorne pjesme i plesa, a ispričali su je sudionici šeste po redu Međužupanijske smotre folklora “Benkovac u susret Božiću 2012.”.
Uspješna voditeljica-animatorica bila je Josipa Rubelj, novinarka Radio Benkovca, a sve je fotoaparatom ovjekovječio ton majstor benkovačkog radija Perica Dugonjić.
Nakon što se igralo, kolalo, plesalo i pjevalo u brižno očuvanim narodnim nošnjama na benkovačkoj pozornici, druženje se uz bogat stol nastavilo u prostorijama Vatrogasnog doma. Folkloraši su pokazali da je u ugodnoj atmosferi i uz prave ljude najlakše i najbolje sklapati nova poznanstva, pa su Slavonci pjevali “po dalmatinski”, a Dalmatinci “po slavonski”. Bio je ovo uistinu pravi folklorni šušur kakvoga samo Benkovac zna prirediti.