Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Svjedoci se ne sjećaju tko je Štrmelju dao radni zadatak!

16.12.2013. 23:00
Svjedoci se ne sjećaju tko je Štrmelju dao radni zadatak!


Osam godina od stravične nesreće u kojoj je, na tada 25-godišnjeg, zaposlenika tvrtke Crane Power, Damira Štrmelja, pala desetak tona teška dizalica u krugu Nauta Lamjane na otoku Ugljanu, usljed čega je on ostao bez noge, na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru sjeo je njegov tadašnji poslovođa Denis Čavkić (37).
Nesreća se, podsjetimo, dogodila 4. svibnja 2005. godine na Ugljanu u uvali Lamjana gdje je u to vrijeme bila smještena tvrtka Crane Power d.o.o.
– Utvrđeno je kako svi zaposlenici nisu osposobljeni za rad na siguran način tako da radnici u montaži dizalica, premda svakodnevno rukuju dizalicama, nisu za to adekvatno obučeni. Usprkos tome, Čavkić koji je inače bio osposobljen za rad u nabavi, u odsutnosti pokojnog Kissela, suvlasnika i direktora tvrtke te poslovođe Borisa Ivića, kobnog je dana, olako držeći da se ništa loše neće dogoditi, rasporedio montere Davora Štrmelja i Davora Vukića na montažu i pripremu dizalice za ispitivanje – stoji u optužnici gdje se nadalje navodi da su oni to i učinili i to bez nazočnosti Dražena Šimićeva koji je jedini bio osposobljen za te poslove, a što je na koncu zbog njihova nestručnog rada dovelo do pucanja varova i pada dizalice. Nesretni Štrmelj našao se tako ukliješten ispod desetak tona željeza uslijed čega je odmah ostao bez jedne noge, dok mu je druga bila smrskana i spašena zahvaljujući pravovremenoj operaciji.
U nastavku sudskog procesa jučer su saslušana dvojica svjedoka i to Dražen Šimićev i Branislav Isakov.
Isakov je ispričao kako je nakon nesreće na njega u hodniku nedaleko njegova ureda naišao jedan od radnika kazavši mu neka pozove Hitnu pomoć. To je učinio iz Čavkićeva ureda, a potom se uputio vani. Putem je sreo još jednog radnika koji je klekao na pod i povraćao što mu je, kazao je, bio znak da se nešto strašno dogodilo.
– Kad sam izišao vani vidio sam tog mladića na podu bez noge, a jedan mu je radnik stajao nad glavom i zaklanjao ga od sunca – prisjetio se Isakov koji također nije znao odgovoriti tko je Štrmelja i Vukića rasporedio na posao i dao im zadatak da ispitaju dizalicu.