Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bili jednom momak i djevojka

16.12.2016. 23:00
Bili jednom momak i djevojka


U prepunoj dvorani Državnog arhiva u Zadru premijerno je prikazan dokumentarni film Tragovima naših predaka autora Luke Klapana. Film prikazuje etno baštinu i narodne običaje prošnje i udaje u prošlim vremenima u Pridragi. Te običaje čuvaju članovi KUD-a Luzarica, demonstriraju ih na brojnim javnim nastupima, a to je prikazano i u samom filmu. Film prikazuje upoznavanja momka i djevojke. Najčešće je u tome posredovala neka treća osoba. On bi zaprosio, a hoće li se njih dvoje oženiti, odlučivali su njezini roditelji. Film je sniman na autentičnim lokacijama u Pridragi, uz pomoć stručne suradnice dr.sc. Jasenke Lulić Štorić, voditeljice Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.
Film i samog autora je prije projekcije predstavio Alen Žižak, zadarski student i filmolog, koji je rekao kako je Klapan obogatio filmski svijet etnografskim filmom kojim se danas bavi vrlo malo redatelja. Osim toga, Žižak je istaknuo kako je Klapan “One Man Crew”, u slobodnom prijevodu ekipa od jednog čovjeka. Naime, Klapan sam snima, montira, radi scenarij, razrađuje kadrove, odabire glazbu… To je, kako ističe sam autor, njegova “likarija”.
– Uživam u snimanju filmova, ja to i za sebe radim, a veseli me kad i publika ovako dobro reagira. Ovaj će film zasigurno imati i bogatu festivalsku budućnost. Prijavljen je na dva festivala, na Riga Pasaules Film Festival 2017. u Latviji i na Dane etnografskog filma 2017. u Ljubljani, rekao je Klapan.
Film bi trebao biti prikazan i u okviru Novigradskog kulturnog ljeta.
Premijeru filma je obogatilo i sudjelovanje ostalih prodraških umjetnika. Članovi KUD-a Luzarica su izveli scenski prikaz tradicijskog običaja donošenja badnjaka na ognjište, a pjesnik Slavko Klapan-Ćave pročitao je nekoliko pjesama iz svoje zbirke Suze na pragu iz 2012. godine. Premijernu projekciju filma su organizirali KUD Luzarica, Državni arhiv u Zadru i Udruga FFVAL, a među mnogobrojnom publikom, osim mještana i ostale zainteresirane javnosti, bili su i učenici Gimnazije Jurja Barakovića koji su nakon filma sudjelovali i u raspravi.