Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvati Omancima “isporučili” nove pilote

16.12.2016. 23:00
Hrvati Omancima “isporučili” nove pilote


U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru održana je u petak promocija trećeg naraštaja polaznika letačke obuke Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman). Kao što je poznato, omanski piloti se školuju u vojarni Zemunik, a promociji su nazočili zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika GS OS RH, zapovjednik omanske zrakoplovne baze Masirah i izaslanik zapovjednika Kraljevskog ratnog zrakoplovstva sultanata Oman, brigadir Naser Said Al Saaidi.
Potvrda visokih standarda
Brigadni general Miroslav Kovač tom je prigodom istaknuo kako je ovaj zajednički projekt rezultat napora, rada i profesionalnosti kako omanske tako i hrvatske strane. Prema generalu Kovaču, partnerski pristup rezultirao je uspješno provedenom obukom bez ijednog izvanrednog događaja.
Zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona, pukovnik Damir Barišić, istaknuo je kako je uspješan završetak letačke obuke još jednog naraštaja omanskih pilota potvrda visokih standarda i sposobnosti koje je Eskadrila aviona HRZ i PZO razvila u školovanju pilota. Naglasio je da za pilotsko zvanje nisu dovoljne samo sposobnosti i znanja nego je to poziv pun izazova koji traži stalno usavršavanje i učenje.
Predstavnik pilotske škole, pukovnik Tomislav Pušnik, osvrnuo se na postignute rezultate svih uključenih u dosadašnje školovanje omanskih pilota i naglasio važnost međusobnog uvažavanja i suradnje bez kojih rezultati ne bi bili na tako zavidnoj razini.
Stekli neprocjenjiva iskustva
Prigodnim govorom nazočnima se obratio i brigadir Naser Said Al Saaidi, zapovjednik omanske zrakoplovne baze Masirah i izaslanik zapovjednika Kraljevskog ratnog zrakoplovstva sultanata Oman. Istaknuo je kako su omanski polaznici imali priliku u 93. ZB Zemunik ne samo dobiti nova znanja i vještine koji će doprinijeti borbenoj spremnosti omanskog zrakoplovstva, nego i steći neprocjenjiva iskustva u svakodnevnim društvenim kontaktima i upoznati se s ovdašnjom kulturom i običajima.
U trećem naraštaju omanskih pilota školovanje na avionu Pilatus PC-9 uspješno je završilo osam polaznika. U obuci omanskih polaznika sudjelovalo je 18 pilota Eskadrile aviona kroz šest razdjela letačke obuke; temeljno i akrobatsko, instrumentalno, navigacijsko, noćno i grupno letenje, kao i završna kombinacija svih profila obuke, koji su i ovaj put pokazali kako su u potpunosti osposobljeni za provedbu letačke obuke pripadnika stranih oružanih snaga. Prema ranijem zahtjevu RAFO-a, i ova promocija prošla je bez nazočnosti javnosti, a omanskim pilotima zabranjen je istup u hrvatskim medijima.