Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nepoznati sv. Zoilo – svetac čije su postojanje mnogi osporavali

16.12.2016. 23:00
Nepoznati sv. Zoilo – svetac čije su postojanje mnogi osporavali


U povodu blagdana sv. Zoila 16. prosinca, Zadarska nadbiskupija i Teološko-katehetski odjel Sveučilišta u Zadru u crkvi sv. Dimitrija organizirali su predavanje “Sv. Zoilo kroz povijesne mijene”. O jednom od četvoro zadarskih zaštitnika govorio je teolog mr. don Zdenko Dundović, iznoseći povijesne aspekte štovanja ovoga sveca.
Mnogi su, naime, kroz povijest osporavali njegovo postojanje, osobito vlasti kojima nije odgovaralo da kršćanski puk štuje ovakvog sveca, te je mr. Dundović je podsjetio na činjenice iz njegova života, prije svega onu da je bila riječ o svećeniku kojega je pratio glas skromnog i čestitog čovjeka koji je težio vječnom životu.
Zbog njegova časnog života kult štovanja sv. Zoila vrlo brzo se proširio u rimskom srednjovjekovnom gradu Akvileji, ali se bilježi i veliko štovanje ovog sveca na sjeveroistoku Italije.
– Stare kronike Bonifacija i Franje Grisogona navode da su 649. godine relikvije svetog Zoila, zajedno s onima mučenika svetog Krševana, prenesene u Zadru i da su u mramornoj urni položene u crkvu sv. Marije Velike. Godine 1570. izgradnje novih gradskih bedema i obrane od Turaka ta je crkva porušena, a sarkofag sv. Zoila ostao je u pokrajnjoj kapeli do 1622. godine kada se njegove relikvije pohranjene u katedralu 16. prosinca, kazao je don Zdenko, napominjući da nas pitanje o tome što znamo o svetom Zoilu može odvesti u sumnju da je on zapravo samo plod mašte.
O njegovu postojanju pak svjedoče povijesni dokumenti, a na spomen prijenosa njegova tijela iz crkve sv. Marije Velike svakog 16. prosinca slavi se blagdan ovoga zaštitnika, kazao je predavač:
– Velik je ugled imalo u Zadru štovanje svetog Zoila i za njega se besplatno sviralo i pjevalo, a oltar je bio svečano urešen tapiserijama. Svečanu misu slavilo se uz orgulje, a puk mu je odavao dužno štovanje. Znakovito je u religijskom smislu bilo i to da ukoliko bi svetkovina svetog Zoila pala na nedjelju, tada se litrugijski čin ublažavao, ali se nije odgađao, što svjedoči o važnosti njegova kulta – pojasnio je mr. Dundović.
Pod zasebnim poglavljem “Što je sporno o svetom Zoilu” izlagao je događajima krajem 17. stoljeća kada se kult štovanja ovoga sveca našao pod istragom. Tako je 21. ožujka 1671. godine Kongregacija obreda zabranila štovanje ovog sveca u svojstvu ispovjedatelja pape Klementa.
Zanimljivo je da je i zadarski nadbiskup Vicko Zmajević zadužio kanonika Tanzlinghera Zanottija da ispita povijest štovanja kulta svetog Zoila, te nadbiskup Zmajević vraća kult ovog sveca želeći osnažiti vjeru puka. A 1714. štovanje svetog Zoila nastavljeno je u gradu i u Nadbiskupiji, izložio je mr. Zdenko Dundović na kraju svojega predavanja.
Svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije sinoć je u povodu blagdana predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.