Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadranke sve naplaćuju s kamatama

17.01.2011. 23:00
Zadranke sve naplaćuju s kamatama


Ekipa s Višnjika dočekala je pobjedu protiv Požege nakon šest uzastopnih poraza u međusobnim utakmicama


I prije susreta 11. kola znalo se da košarkašice Zadra ne očekuje lagan zadatak. Štoviše, Požega spada u red ekipa koji nikako ne leže “bijelo – plavima”, dok u prilog ovoj tezi najbolje govore ishodi njihovih pet dosadašnjih dvoboja. Zadar je, doduše, uvijek bio “tu negdje” – nadomak slavlju, no indikativna je činjenica da su Slavonke redovito odnosile bodove. Viroza u domaćim redovima i u subotu je bila glasnik novog neuspjeha, međutim, društvo s Višnjika odlučilo je stati na kraj dominaciji “plavih”.
– Bilo je i vrijeme – rekli bi zlobnici – zagovaratelji mišljenja kako je Plamen Požega ekipa koja kvalitetom ne odskače od Zadra: nemaju visokih igračica, do pobjeda dolaze ako im proradi šut, a njihov je stil igre ionako nalik onom košarkašica Zadra. Ali upravo iz spomenutih razloga Zadranke su ostajale praznih ruku, a Požega je za njih predstavljala, i još uvijek predstavlja, jedan od najvećih izazova u A-1 ligi.
Zato o uspjehu Zadra u 11. kolu možemo govoriti kao višestrukom. Dva nova boda, osvojena petom uzastopnom pobjedom, ekipu Marije Mazije pogurala su do trećeg mjesta na ljestvici. Nakon neuvjerljivog početka prvenstva, opet obilježenog ozljedama, pozicije koju po prikazanim partijama nedvojbeno zaslužuju. No pored bodova, njihovo se slavlje i u ovom slučaju može mjeriti svladavanjem psiholoških barijera. Prva je, već spomenuta, vezana uz prekid negativnog niza s Požežankama. Tu je potrebno napomenuti i da je mladi domaći sastav u srazu sa Slavonkama uspio nadvladati imperativ. Jer, ako ga nije bilo u susretima s Omišem i Pulom – favoritima protiv kojih se nije očekivalo previše, u 11. kolu definitivno je bio prisutan. Ako ništa zbog podatka da je Požega “prezimila” u donjem domu ljestvice. Druga je, za Zadranke vrijedna spoznaja, da su uspjele zadržati kontinuitet pobjeda te ojačati potrebno im samopouzdanje. Prošle godine, npr., njihov je pozitivan niz zaustavio upravo zimski raspust.
“Bijelo-plave” protiv Požege nisu odigrale jednu od najboljih utakmica, daleko od toga, no odigrale su odlučno, a maksimalan se angažman ponovno pokazao najboljom formulom za uspjeh. Iako su u nekoliko navrata ispustile teško stečenu prednost, iznova su se vraćale. Izabranice Marije Mazije u 11. su kolu demonstrirale da mogu pobjeđivati i onda kada im ne ide najbolje. Nije li i to velik kapital?


 ENGLMANIJA




Vladimir Englman, trener Požege, u završnici je utakmice radio konstantan pritisak na suce. Navodno, zbog neujednačenog kriterija. U završnici je tako, u znak protesta, iz igre povukao svoje najbolje igračice.
– On je posljednja osoba koja bi trebala komentirati suđenje. To je dio njegove taktike, a povlačenje svojih igračica pokazuje koliko respektira suparničku ekipu. Međutim, ne zamaramo se njegovim postupcima. Naša je pobjeda zaslužena na parketu, što nitko ne može osporiti – izjavila je Marija Mazija, trenerica Zadra.


 POŽEGINIH 6:0


27.2.2009. Požega – Zadar 90:72
22.4.2009. Zadar – Požega 59:63
14.11.2009. Požega – Zadar 73:68
23.1.2010. Zadar – Požega 52:54
20.2.2010. Požega – Zadar 87:61
1.4.2010. Zadar – Požega 68:76