Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ministar dolazi potpisati ugovor o gradnji podvožnjaka u Zemuniku

17.01.2017. 23:00
Ministar dolazi potpisati ugovor o gradnji podvožnjaka u Zemuniku


Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak će u Zemuniku potpisati ugovor o izgradnji podvožnjaka ispod staze Zračne luke Zemunik vrijedan 30 milijuna kuna. Potpisivanju ugovora nazočit će i pomoćnik ministra Josip Bilaver, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, te predstavnici izvođača radova tvrtke Colas iz Varaždina.  
Potpisivanje ugovora za gradnju podvožnjaka Zemuničanima je, kažu u Općini, konačni dokaz da će se Vlada doista odvažiti na realizaciju ovog projekta nakon što je godinama bio u mirovanju. Projektom je definirana gradnja podvožnjaka na spojnoj dionici između D422 i Ž6040 ispod ruralne staze Zračne luke Zadar, o čijim će se detaljima više znati ovoga ponedjeljka nakon što predsjednik Uprave Hrvatskih cesta obiđe  gradilište.
Sporazum o gradnji podvožnjaka potpisan je još 2010. godine u Zemuniku od strane tadašnjeg ministra prometa Božidara Kalmete, predstavnika Hrvatskih cesta i tadašnjeg načelnika općine Zemunik Jose Marušića. U međuvremenu je zatvorena i cesta Zadar – Zemunik koja prolazi kroz mjesto, budući da presijeca uzletno-sletnu stazu Zračne luke. Mještani su bili uvjereni kako od ovog projekta neće biti ništa jer je investicija bila preskupa i HDZ-ovoj i SDP-ovoj vlasti, no sedam godina nakon potpisivanja ugovora u Zemuniku konačno slijedi i onaj o početku gradnje.
Radove će izvoditi Colas Hrvatska d.o.o. iz Varaždina koja je na nedavom natječaju ponudila cijenu od 26.648.153 kune, s rokom izvođenja radova od 18 mjeseci od uvođenja u posao. Podvožnjak bi trebao biti dug oko 70 metara, a dvotračna cesta podvožnjaka imala bi nagib do sedam posto i visinu od 4,5 metra.
Općina Zemunik građevinsku dozvolu za gradnju podvožnjaka zatražila je još 2015. godine nakon višegodišnjeg čekanja lokacijske dozvole. Prethodno se s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom morao rješavati i problem vlasništva terena s obzirom da je država njegov vlasnik. Načelnik Zemunika Ivica Šarić godinama je apelirao na sve državne institucije da krenu u realizaciju ovog projekta koji je ocijenjen strateškim i svima bi donio korist, posebice mještanima općine kojima je zatvaranje ceste kroz Zemunik donijelo velike probleme.