Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sutkinja prijavila policiji Polovinu, on uzvratio protuprijavom

17.01.2017. 23:00
Sutkinja prijavila policiji Polovinu, on uzvratio protuprijavom


Zadranin Dušan Polovina Lungo našao se ovih dana u nesvakidašnjoj pravnoj situaciji. Zatražio je izuzeće sutkinja čak u tri sudska predmeta i to u predmetima: Bili Galeb, Adria d.d. u stečaju i Nauta Lamjana d.o.o. u stečaju.
Naime, riječ je o tome da je jedna od sutkinja u tim predmetima, Tina Grgas, podnijela policiji kaznenu prijavu protiv Polovine, a protiv sutkinje Terezije Goreta pak Polovina je, kako navodi u svome zahtjevu za izuzećem, podnio “više kaznenih prijava po raznim osnovama”.
Ne ulazeći, dakako, u osnovanost bilo koje od tih prijava (to će se utvrditi u zakonom predviđenom postupku), ovaj zadarski slučaj je javnosti zanimljiv kao predložak za pitanje: može li sudac suditi u nekom predmetu, ako je zainteresirana stranka u postupku osoba ili pravni subjekt koji je protiv toga suca podnio kaznenu prijavu, ili pak ako je sudac protiv stranke u svome predmetu podnio prijavu policiji?
Zahtjev za izuzeće sutkinje Tine Grgas Polovina je podnio u predmetima Bili Galeb i Nauta Lamjana i to, kako navodi zbog toga što je “sutkinja protiv njega osobno podnijela kaznenu prijavu PU zadarskoj – Prvoj policijskoj postaji za navodno djelo prijetnje…” Polovina kaže da ga je policija pozvala zbog te prijave na obavijesni razgovor na koji se uredno odazvao te da je on nakon toga “uzvratio protuprijavom za podmetanje”.
– Obzirom da su podnijete kaznene prijave i da je izvjesno pokretanje kaznenog postupka, postoji opravdana sumnja u netrpeljivost navedene sutkinje prema meni osobno, a koji sam stranka u postupku – navodi, između ostalog, Polovina u svome zahtjevu predsjednici Trgovačkog suda u Zadru Ardeni Bajlo.
U predmetu Adria d.d. u stečaju pak Polovina je podnio zahtjev za izuzeće sutkinje Terezije Goreta “zbog postojanja okolnosti koje dovode u sumnju nepristranost, zanemarivanje dužnosti i nanošenje štete” jer je protv nje on podnio kaznenu prijavu.
Hoće li i kako predsjednica Suda Ardena Bajlo odlučiti po zahtjevu Dušana Polovine znat će se vjerojatno uskoro. Naime, laički gledano čini se logičnim da suci (a i suci su ljudi ‘od krvi i mesa’) ne bi trebali suditi u predmetima u kojima sudjeluju stranke protiv kojih su ti isti suci podnijeli kaznene prijave ili su to protiv njih učinile stranke. No, o tome zasigurno postoji pravna praksa i nema sumnje da će Sud postupiti u skladu sa zakonom i pravilima struke.