Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nema zime za najmlađe – počeo karnevalić (FOTOGALERIJA)

Autor: Irena Jurjević

17.02.2009. 23:00
Nema zime za najmlađe – počeo karnevalić (FOTOGALERIJA)

Foto: Filip BRALA



Defileom šestotinjak malih maškara koji su nešto poslije deset sati ujutro započeli svoj pohod s Branimirove obale, preko glavnog trga, pa do Arsenala, službeno je započeo ovogodišnji Karnevalić Radija 057. Prvog dana ove trodnevne manifestacije predstavljeni su vrtići Sunce te privatni vrtići, čija djeca su i više nego dobro potrudila kako se u ovogodišnje vrijeme karnevala predstave u najboljem mogućem svjetlu. Snjegovići, diplomci, slikovnice ili pak satovi – samo su dio šarolike ponude koja je u jutarnjim satima proharala gradom.
Sveukupno je predstavljeno trinaest grupnih maski iz trinaest vrtića – Ciciban, Jazine, V.Nazor, Smiljevac, Duga, Maslačak (Sunce), Kocka kockica, Ribica, Maslačak (privatni vrtić), Pinokio i Čuperak.
Također, na glavnom trgu gdje je održano prvo predstavljanje maski održana je primopredaja vlasti koja je ove godine bila nešto drugačija nego inače. Naime, nije bio uobičajenog pojavljivanja karnevalske svite i pozivanja gradske vlasti da preda ključeve, već je karnevalska vlast prešla s prošlogodišnjeg gradonačelnika Filipa na gradonačelnicu – dobru vilu Lauru.
– Draga djeco i roditelji, bake naše i djedovi, dobar dan vam želim! Moje ime je Laura i ja sam dobra vila. Na trg sam se spustila sama, tu je i moja vila Zvončica te vilenjak Zvonko koji će mi pomoći preuzeti ključeve grada, jer sam ja mala i ne mogu ih nositi sama. Htjela sam vam dovesti i jednog velikog lava, ali mu je kod gradskih vrata zapela glava. Sada kada postanem vaša gradonačelnica u gradu će zavladati galama, jest ćemo slatkiše, pjevati i plesati cijeli dan! – poručila je nova gradonačelnica.
Nakon predstavljanja na Narodnom trgu, najmlađe maškare pozdravljene su i pored Callegra, a da na hladan i snježan dan ne bi ostale gladne i žedne, tijekom defilea dijeljeni su im im sokovi i krafne. U Arsenalu pak, svi oni koji su pripremili i svoj posebni program, imali su ga prilike i predstaviti. Na postavljenoj bini bilo je tako pjevanja, plesanja ali i recitiranja. Nisu izostale niti nagrade za trud, pa su tako svakoj maškaranoj grupi poslije uručene su vreće pune slatkiša i grickalica.
Kao što smo već napomenuli, prvog dana Karnevalića Radija 057 sudjelovalo je oko šestotinjak djece, a sveukupno u ovogodišnjem dječjem karnevalu očekuje ih se 2.000. Sutra su na redu osnovne škole i vrtići Zadarske županije, a preksutra vrtići Radost. Program je tako podijeljen u tri dana zbog velikog broja djece i nemogućnosti da se ona sva zbrinu u zatvoreni prostor, budući da je kapacitet Arsenala za karnevalić oko šesto djece.